Göçmenlerin Avrupa hükümetlerine maliyeti vatandaşlarından daha az
Diaspora (Rûdaw) – Yapılan bir araştırmaya göre göçmenlerin Avrupa hükümetlerine maliyeti yerli vatandaşlarından daha az.
Leiden Üniversitesi'nden ekonomistlerin araştırmasına göre göçmenlerin Avrupa ülkelerinin bütçesine sanıldığından çok daha az yük getirdiği belirtiliyor. Göçmenler çoğu durumda yerli nüfusa göre daha olumlu bir katkı sağlıyorlar. Hatta bazı ülkelerde göçmenler kamu bütçesine net katkı bile sağlıyor.
Ekonomistler, 2007'den 2018'e kadar göçmenlerin (AB içinden ve dışından) ve 15 Avrupa üye devletinin yerli nüfusunun doğrudan net katkısını hesapladı. İşsizlik, emeklilik ve barınma yardımları gibi devlet yardımlarını ve ödeneklerini vergilerden ve devlete ödenen katkılardan düştüler.
Araştırmaya katılan 15 ülke Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Portekiz, Slovenya, İspanya ve İsveç.
Sonuçlar, göçmenlerin çalışmadaki ülkelerin çoğuna yerli nüfustan daha az maliyetli olduğunu ortaya çıkardı.
AB'deki göçmenler genellikle oldukça genç olması önemli faktör.
Araştırmada, göçmen geçmişi olmayanların yaşlanma ve daha az çalışma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Bu hem devlete daha az vergi ödüyor hem hazineye para kazandırıyor hem de daha fazla sosyal hizmet gerektiriyor.
İncelenen hemen hemen tüm ülkelerde göçmenlerin net katkısında yıllar geçtikçe artan bir eğilim görülebilir. Bunun nedeninin göçmenlerin daha entegre olması, daha iyi eğitimli olması, daha fazla kazanması ve dolayısıyla daha fazla vergi ödemesi olabileceği belirtiliyor.
Göçmenler birçok Avrupa ekonomisine aktif olarak katkıda bulunmaktadır. Yerli nüfusun yaşlanması göz önüne alındığında, göçmenlerin rolü giderek daha önemli hale geliyor.
Veriler önemli çünkü anketlere göre göçmen karşıtı partiler çok güçlü olacak ve önümüzdeki hafta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandalye sayısını yükseltecek. Bu siyasi taraflaa, göçmenlerin devlet hazinesi üzerinde büyük bir yük olduğunu savunuyor.