İSVEÇ – Türkiye’nin şart koştuğu ‘Terörle mücadele yasası’ yürülüğe girdi

Haber Merkezi - İsveç parlamentosunda 3 Mayıs'ta onaylanan anayasa değişikliği kapsamında “terörle mücadeleye” ilişkin yeni ceza yasası bugün yürürlüğe girdi.

Yasa, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için başlıca taleplerinden biriydi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström yasanın, 1 Haziran'da yürürlüğe gireceğini açıklamıştı. Billström, yeni ceza yasası ile Türkiye'nin çekincelerinin karşılanacağını belirtmişti.

Ülkede “terör örgütleri”ne üyeliğin suç kapsamına alınması hedeflenen yasada, “terör faaliyetleri”ne katılan ve “terör örgütleri”yle işbirliği yapan kişilere 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Yasaya göre, “terör örgütünü destekleme, güçlendirme veya teşvik etme” kastı taşıyan faaliyetlere katılan kişiler, en fazla 4 yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.

Ağırlaştırıcı nedenler var ise bu suçların cezası en az 2, en fazla 8 yıl hapis olacak.

“Terör örgütü” için silah, cephanelik, yanıcı ve patlayıcı madde, ulaşım desteği, örgüte arazi ve mülk kiralama gibi suçlara karışanlara 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Bu suçlarda ağırlaştırıcı nedenler varsa 1,5 yıl ila 7 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Yasa, yetkililere, “terör örgütlerini” finanse eden ya da başka yollarla destekleyen kişileri gözaltına alma ve yargılama konusunda çok daha geniş yetkiler veriyor.