ABD’den Çin’e Pasifik tehditi

Haber Merkezi- ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaları silahlandırmasına dair, “Ordumuz, Batı Pasifik'te küçük adaları yok etmek konusunda oldukça deneyimlidir”dedi.

 

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth F. McKenzie, Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White ile haftalık basın brifinginde soruları yanıtladı.

 

Kenneth F. McKenzie, “Çin'in ihtilaflı adaları silahlandırmasına karşı ABD'nin bu adalara askeri bir operasyonda başarısının ihtimalinin ne kadar olduğu sorusuna?” şu yanıtı verdi:

 

“ABD ordusu, Batı Pasifik'te küçük adaları yok etmek konusunda oldukça deneyimlidir.”

 

Açıklamanın, Çin'e bir mesaj olarak yorumlanıp yorumlanmayacağının sorulması üzerine McKenzie, "II. Dünya Savaşı'nda küçük ve izole edilmiş adaları yok etmekte çokça deneyim edindiğimiz bir gerçektir. Dolayısıyla bu, ABD ordusunun daha önce de yaptığı temel bir yetkinliğidir. Bunu tarihi bir gerçeği ifade etmek dışında okumamak gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

 

McKenzie, Suriye'de Orta Fırat Vadisi'nde devam eden IŞİD’e karşı operasyonlarda ilerleme kaydedildiğini belirterek, bu örgütün elinde son birkaç yer kaldığını söyledi.

 

IŞİD’in elindeki toprakların tamamen alınması ile ülkesinin Suriye'deki işinin bitmeyeceğina dikkat çeken McKenzie, “Bu çabada muhtemelen tam bir mükemmelliğe erişemeyeceğiz. Onlar (IŞİD) muhtemelen bir yer altı çabasına girecekler” dedi.

 

ABD, 2. Dünya Savaşında, Arawe (15 Aralık 1943) Kwajalein Atoll (1 Şubat 1944), Tinian (24 Haziran 1944), Moratai (15 Eylül 1944), Leyte (20 Ekim 1944), başta olmak üzere 4 yılda toplam 78 adayı vurdu.