15 Rojavalı göçmeni taşıyan bot İspanya açıklarında kayboldu

Erbil (Rûdaw) – Rojava’dan Avrupa’ya gitmek için yola çıkan ve İspanya ile Cezayir arasında kaybolan 15 Kürt’ten 5 gündür haber alınamıyor. Kaybolan Rojavalı Kürtlerin aileleri Rûdaw aracılığı ile çocuklarının bulunması çağrısında bulundu.

26 Nisan tarihinde Cezayir’in Wehran kentindeki limandan deniz yoluyla İspanya’ya ulaşmak için yola çıkan 14’ü Kobani biri Efrinli 15 Kürt’ten haber alınamıyor.

Edinilen bilgilere göre bot ile yola çıkan 15 kişi ile 20 dakikadan sonra bağlantı kesildi. Şu ana kadar 15 kişinin başına ne geldiğine dair bir iz bulunmuyor.  

Kaybolan kişiler arasında kardeşi bulunan Ahmed Muhammed Ali’nin Rûdaw’a verdiği bilgiye göre;  Cezayirli bir kişinin kullandığı bota binen 15 kişi ilk önce İspanya’ya ardından Almanya’ya ulaşmayı planlıyordu. Ancak botun denizde başlayan yolculuğundan 20 dakika sonra kendilerinden haber alınmadı.

Almanya’nın Dortmund kentinde sığınmacı olarak yaşayan Ahmed Muhammed Ali, kardeşinin de içerisinde olduğu göçmen grubunun kaybolmasına ilişkin şunları söyledi:

 “26 Nisan günü yola çıkacaklarından haberdardık. Saat 04:55 sularında bindikleri bot ile İspanya'ya doğru deniz yolculukları başladı. Bize ses ve videolu mesaj gönderdiler. Kardeşim gönderdiği sesli mesajda Cezayirli bir kişinin kullandığı botta 15 Rojavalı Kürt olduklarını söyledi. Yola çıktıktan 15-20 dakika sonra internet bağlantıları tamamen kesildi. Çarşamba gününden beri kendilerinden haber alamıyoruz.”

Cezayir’de akrabaları olduğunu ve onların da gruptan haber alamadığını dile getiren Ahmed Muhammed Ali,  son bir kaç günde İspanya sahil güvenlik güçlerinin bir grup göçmeni Akdeniz’de kurtardığını ancak aralarında kardeşi ile yola çıkan Rojavalı Kürtlerin olmadığını sözlerine ekledi.

İspanya polisinin bu konuda kendilerine herhangi bir bilgi vermediğini belirten Ali, güvenlik güçlerinin arama çalışmaları başlatması için kaybolanların ailelerinden birinin İspanya’da polis merkezine kayıp başvurusunda bulunması gerektiğini dile getirdi. Ahmed Muhammed Ali Rûdaw aracılığı ile kardeşi ve 14 Kürt’tün akıbetinin netleşmesi için yardım çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Cezayir’in Wehran kenti ile İspanya açıklarında 2 göçmen botu batmış, büyük çoğunluğu Kobanili olan 18 Rojava ve Suriye vatandaşı yaşamını yitirmişti.