Finlandiya Başbakanı Marin'den Rûdaw'a: NATO'yu güçlendireceğiz

01-04-2023
Etiketler Finlandiya Sanna Marin NATO İsveç
A+ A-

Helsinki (Rûdaw) – Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ülkelerinin üyeliği ile birlikte NATO'nun güçleneceğini söyledi.

Finlandiya Başbakanı Başbakanı Sanna Marin bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

Rûdaw muhabiri Zınar Şino’nun “NATO Genel Sekreteri Finlandiya'nın üyeliğini Nisan'da kabul edebilir, komşu Rusya ile ülkenizin geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorusuna Marin şu yanıtı verdi:

“NATO üyeliği başvurumuzun sonuna çok yaklaştığımız için çok mutluyum. Şimdi meseleye sadece birkaç gün kaldı ve ülkemiz NATO üyesi olacak.”

Marin  "Hepimiz varlığımız ile ittifakı güçlendiriyoruz. Güçlü bir askeri yapımız var. Finlandiya olarak pek çok yeteneğimiz var ve NATO'yu güçlendireceğiz. Finlandiya ve İsveç'in gelecekte NATO'nun değerli üyeleri olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, Türkiye Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kanun teklifinin Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Twitter’dan bir paylaşım yapan Stoltenberg, "Bu bütün NATO ailesini daha güçlü ve güvenli yapacak" dedi.

Fin liderden İsveç’in de üyeliğinin tanınması için çağrı

Erdoğan, Ankara'da ağırladığı Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile düzenlediği basın toplantısında, "Finlandiya'nın üçlü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi adımlar attığını gördük" demişti.

Erdoğan, Finlandiya ile birlikte NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç'i ise, "teröristlere kucak açmakla" suçlamıştı.

Erdoğan’a teşekkür eden Niinistö, "Bir komşumuz da var, İsveç. Kendileri iyi insanlar, iyi bir halk. Finlandiya'nın NATO üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz" demişti.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali sonrası, uzun süredir devam ettirdikleri tarafsızlık politikasından vazgeçmiş, Mayıs 2022’de NATO'ya üyelik başvurusu yapmıştı.

İki ülke, Temmuz ayında Litvanya'nın Vilnius kentinde yapılacak NATO zirvesine kadar ittifaka üye olmak niyetinde.

Bunun için ittifaka üye 30 ülkenin parlamentolarının onayı gerekiyor.

Türkiye, Finlandiya’nın “terörle ilgili kaygıları” konusunda adım attığını ancak İsveç’in ittifaka katılım noktasına gelmediğini kaydediyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise, "Finlandiya, NATO'nun güvenliğine kendini adayan, güçlü bir müttefik olacak" ifadesini kullandı.

Öte yandan Finlandiya'da halk, genel seçimler için sandık başına gidecek.

İskandinav ülkesindeki seçimler, 2 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek. Siyasi partiler, meclisteki 200 sandalye için yarışacak.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli