Trump'tan beklenen konuşma

01-03-2017
Rûdaw
Etiketler ABD Trump IŞİD İslam dünyası
A+ A-
Haber Merkezi - ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’i yeryüzünden temizlemek için İslam dünyasıyla beraber çalışacaklarını söyledi.

 

Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk kez Kongreye hitap eden ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD ile mücadelede tüm müttefiklerle işbirliği vurgusu yaptı.

 

ABD Kongre’sinin iki kanadını temsil eden Senato ile Temsilciler Meclisi’nin ortak oturumunda vekillere hitap eden Trump, ağırlıklı olarak Amerikan ekonomisiyle ilgili attığı adımları anlattı.

 

IŞİD ve yasadışı göçmenlerle mücadele vaadini yineleyen Trump, ülkede birliği sağlamak istediğini vurguladı.

 

ABD'nin güvenliğini sağlama noktasında gerekli gördükleri tedbirleri alacaklarını kaydeden Trump, ABD ve Avrupa'da yaşanan terör saldırılarından örnekler vererek IŞİD tehdidine karşı kararlılık vurgusu yaptı.

 

IŞİD kastederek, "Bu alçak düşmanı yeryüzünden temizlemek için İslam dünyasındaki dostlarımız ve müttefiklerimiz de dahil tüm müttefiklerimizle beraber çalışacağız" diyen Trump, savunma harcamalarında öngördüğü ciddi artışa da dikkati çekti.

 

Trump, "Söz verdiğim gibi Müslüman ve Hristiyanları, her din ve inançtan kadın, erkek ve çocukları katleden kanunsuz vahşiler topluluğu olan IŞİD’i ortadan kaldırma planı hazırlaması için Savunma Bakanlığı’na talimat verdim" ifadesini kullandı.

 

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) bütçesinin ciddi oranda artırılması için çalışmalara başladıklarını da aktaran Trump, "Amerikan tarihindeki en büyük bütçe artışlarından birinin hazırlanmasını istiyor ve orduyu yeniden inşa edecek bir bütçeyi Kongreye gönderiyorum" diye konuştu.

 

İran'a gözdağı

 

Trump ayrıca İran'ın eylemlerine dikkat çekerek, "İran'ın füze programını destekleyen kişi ve kurumlara yeni yaptırımlar getirdim ve İsrail devleti ile sarsılmaz ittifakımızı yeniden tasdik ettim" açıklamasında bulundu.

 

Meksika sınırı

 

ABD'nin güney sınırının güvenliği konusuna da konuşmasında yer ayıran Trump, Meksika sınırına duvar inşa edileceğini bir kez daha dile getirdi. Trump, "Yakın zamanda başlayacak ve bittiği zaman uyuşturucu kaçakçılığına ve suça karşı çok etkili bir silah olacak" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli