Ünlü Kürt kaleci Avrupa kulübü ile anlaştı

Erbil (Rûdaw) - İran Birinci Lig takımlarından Persepolis forması giyen Kürt kaleci Alirıza Biranwend, Belçika’nın Royal Antwerp kulübü ile ön sözleşme imzaladı. Başarılı eldiven önümüzdeki sezon Avrupa’da boy gösterecek.

İran Milli Takımı’nın da kalesini koruyan Alirıza Biranwend, Belçika Birinci Lig takımlarından Royal Antwerp ile anlaştı.

Ancak takımı Tahran’ın Persepolis kulübü Biranwend’in devre arasında takımdan ayrılmasına razı olmayınca trasfer için arayol bulundu. Buna göre başarılı oyuncu kulübünün de kazançlı çıkacağı bir anlaşmaya imza attı.

Edinilen bilgilere göre Biranwend’in Avrupa’da oynamayı çok istediği ve bu yüzden Royal Antwerp’e gitmekte ısrarcı oldu.

Persepolis’in sezon sonunda gerçekleşecek olan transferden 700 bin dolar alacağı, Kürt futbolcunun da 4 milyon dolar karşılığında yeni takımı ile önsözleşme imzaladığı öğrenildi.

Belçika ligi takımlarından Genk’in de Biranwend’i istediği ancak futbolcuğunun Royal Antwerp’in talebini daha cazip bulduğu belirtildi.

Biranwend, 2014’ten 2019’a kadar tüm sezonlarda İran Birinci Ligi’nin “En İyi Kalecisi” seçildi. Ayrıca 2019’da da İran’da yılın kalecisi seçildi.

Alirıza Birenwend kimdir?

Rojhılat'ın Lorıstan bölgesinde fakir bir ailede dünyaya gelen Biranwend’in hem hayat ve hem de futbol macerası çok ilginç.

Çobanlıktan fırsat bulduğu zamanlarda arkadaşlarıyla futbol ve Dal Paran adlı yerel oyun oynayarak geçiren Biranwend bu oyunda, bir taşın uzun mesafelere fırlatıldığı bu oyundaki tecrübesinin faydasını daha sonra kalecilik yaparken gördü.

Biranwend 12 yaşındayken ailesi Sarabias'a yerleşti ve kentteki bir takımla antrenmanlara başladı.

Babası futbol oynamasına şiddetle karşı çıkmasına rağmen o bir yandan işçilik yaptı bir yandan da futbol oynamaya devam etti.

İran’ın Naft takımı ile yıldızı parlayan genç kaleci daha sonra Tractor Sazi formasını giydi. Biranwend burada yaptığı 70 metrelik asistle yabancı medyanın dikkatini çekti. Ancak o İran’ın en büyük kulüplerinden biri olan Persepolis’e transfer oldu.

Alirıza Biranwend 2015'te İran Milli Takımı'nın birinci kalecisi oldu ve eleme grubu maçlarında hiç gol yemeden tamamlayarak takımın Rusya 2018'e gitmesinde büyük rol oynadı.

2018 Dünya Kupası’nda gösterdiği performans ve özellikle de Portekiz maçınca Cristiano Ronaldo’nun penaltısını kurtarması Biranwend’i dünyada tanınan kalecilerden biri yaptı.

Biranwend’in transfer olduğu Royal Antwerp kulübü şu an 23 haftası geride kalan Belçika liginde 3’üncü basamakta yer alıyor.