Kürt sporcu Paris 2024 Olimpiyat meşalesini taşıyarak tarihe geçti

9 saat önce
Rûdaw
Etiketler Kürt sporcu Paris 2024: Paris 2024 Yaz Olimpiyat Şilan Şamal
A+ A-

Paris (Rûdaw) – Paris 2024 Yaz Olimpiyat oyunlarının başlamasına saatler kala, Kürt kadın sporcu Şilan Şamal Olimpiyat meşale koşusuna katılan ilk Kürt kadın olarak tarihe geçti.

Şilan Şamal, bu akşam açılış töreni ile resmen başlayacak olan Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nın meşale koşusuna katıldı. 

Pazartesi günü Olimpiyat meşalesini taşıyan ilk Kürt kadın olarak tarihe geçti. Paris'teki Olimpiyat stadyumuna ulaşmadan önce meşaleyi taşıyan grubun son sporcusu olarak yer aldı.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino’ya konuşan Şilan, "Yaşadığım Fleury kentinin yetkilileri ben kentimizi temsil etmem için seçti" dedi.

endüstriyel tasarım mühendisliğinden mezun olduğunu ancak bunun yanı sıra, Fransa'nın güneyindeki Fleury’da Tekvando kulübünün başkanı olduğunu söyledi.

Şilan'ın annesi Diyaleli babası ise aslen Koyali. 33 yaşındaki Şilan, Diyale eyaletinde doğdu ve 2005'ten beri ailesiyle Fransa'da yaşıyor. 

Geçtiğimiz gün Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Şilan Şamal'ı Paris'teki Irak büyükelçiliğinde kabul ederek kendisini plaket takdim etmişti.

Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Ekselansları, dünya çapında düzenlenen Olimpiyat oyunlarında meşale taşıyıcıları arasında bir Iraklı kızın yer alaması, Iraklı kadınların statüsünü ve onların seçkin nitelik ve yaratıcı yeteneklerini yansıtıyor" ifadelerine yer verildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resmi daveti üzerine Paris’te düzenlenen Olimpiyat Oyunlarının açılış törenine katılacak.

Paris 2024: Olimpiyat Oyunları bu akşamki açılış töreniyle başlayacak

Kürdistan Bölgesi saatiyle 20.30'dan itibaren başlayacak oyunların açılış töreni, 3,5 saat sürecek.

Olimpiyat oyunlarının açılış töreni ilk kez bir stadda değil, kent merkezinde yapılacak. Tören, binlerce sporcuyu taşıyan 85 geminin Seine Nehri'ndeki Austerlitz Köprüsü'nden hareketiyle başlayacak.

Açılış törenini 300 bin kişinin izlemesi bekleniyor. Seine Nehri'nin törenin yapılacağı kısmı çevrilirken, bölgede yaşayanlar bir süredir evlerine karekod okutarak girebiliyor.

Törenle ilgili çok fazla ayrıntı bilinmiyor, ancak Celine Dion ve Lady Gaga gibi sanatçıların konser vermesi bekleniyor.

Paris Olimpiyatları'nda eşit sayıda erkek ve kadın sporcu yer alacak. Oyunlarda 206 delegasyondan 5250 kadın ve 5250 erkek sporcu mücadele edecek.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rus sporcular tarafsız sporcu statüsünde müsabakalarda yer alacak.

Oyunlar için kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Olimpiyat süresince Paris'te her an 5 bin polis, asker ve güvenlik devriye gezecek.

Organizasyon komitesinin tarihin en yeşil oyunları olmasını vaat ettiği Paris Olimpiyatları'nın 9 milyar euroya mal olması bekleniyor.

Oyunlar için biri su sporları merkezi ve biri de badminton ve ritmik jimnastik için iki yeni tesis inşa edildi.

Stade de France ve Fransa Açık'ın düzenlendiği Roland Garros gibi tanınmış spor tesisleri oyunlara ev sahipliği yapacak. Grand Palais ve Place de la Concorde gibi tarihi mekânlarda da müsabakalar yapılacak.

Resmi açılış töreninin bugün olmasına karşın, erkek rugby ile erkek ve kadın futbolu müsabakaları başlamıştı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli