Kürt sporcu Muradi, İrlanda’nın en ünlü Hurling oyuncusu

19-08-2023
Zimnako Muradi
Zimnako Muradi
Etiketler Zak Muradi Zimnako Muradi İrlanda Hurling
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt sporcu Zimnako Muradi, İrlanda’nın milli oyunlarından hurlingde gösterdiği başarı ile adından söz ettirdi. Muradi, podcast üzerinden binlerce kişiye hitap ediyor ve ayrıca hayatını yazdığı kitap şu an ülkede en çok satılan kitaplar arasında.

 İrlanda kökenli bir oyun olan hurling, tarihi oldukça eski bir spor dalı. İrlanda’nın ulusal oyunu olan hurling, dünyada çim sahada oynanan en hızlı oyunlardan biri.

Yaklaşık 20 yıldır İrlanda’da yaşayan ve ülkede “Zak Muradi” diye tanınan Zimnako Muradi, hurling sporunda adından en çok söz ettiren sporculardan biri.

Rûdaw TV'de Hêmin Abdullah'ın sunduğu “Diaspora Saati İle” programına katılan Muradi, hayat hikayesini anlattı.

Ailesi Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Kirmaşan vilayetine bağlı Serpeli Zahaw bölgesinden Irak’ın Ramadi kentindeki kamplara yerleştirilen Zimnako Muradi, 1991 yılında burada doğdu. Muradi 11 yaşında ailesiyle birlikte İrlanda'ya taşındı.

Muradi, "Ailemiz Dublin'e taşındı ve oraya yerleştik. Times Davis tarafından hurlinge kabul edildim ve 18 yaşıma kadar onlar için oynadım. Ardından Leitrim’deli eyalet milli takımında oynamaya davet edildim 10 yıl orada oynadım. Burada ün kazandım hatta 2016'da bölgenin en iyi hurling oyuncusu seçildim. Ünüm arttı ve çok sayıda hayran kazandım” dedi.

Muradi 2016'da Lory Meagher Cup Şampiyonasında ilk 15'e dahil edildi. Haziran 2019'da, Croke Park'ta Lancashire'a karşı 2-23-2-22 galibiyet ile Lory Meagher Kupasını kazanan Leitrim takımının bir parçasıydı. O şimdi 14-15 yaşlarında onlarca çocuğun hurling koçu olarak çalışıyor.

Zimnako Muradi ayrıca bazı yayınları yarım milyon kadar dinlenen podcast sunucusu.

Muradi, "Haftada dört gün izinliyim. Bu süre zarfında podcast programı yapıyorum. Tüm İrlanda kanallarında ve radyo istasyonlarında Kürtler ve Kürdistan hakkında yaklaşık 70 podcast yaptım. Çünkü burada insanların Kürtler ve Kürdistan hakkında bilgi sahibi olmadıklarını gördüm. Bu yüzden oyuncu olarak pozisyonumu ve itibarımı da kullanarak halkımı tanıtmaya karar verdim. Milletimin davasına hizmet ediyorum ve etmeye devam edeceğim” diye konuştu.

Zak Muradi’nin ailesi ve hayatını anlatan kitabı İrlanda’da en çok okunan kitaplar listesinde.

Kitapta, ailesinin sürgünde çektiği acıları, Kürdistan’daki yıkımı ve Enfal ile Halepçe kimyasal saldırısından söz ediyor.

Muradi, “ Podcast'ler aracılığıyla İrlandalılara Kürtleri ve Kürdistan'ı tanıtırken ünlü bir oyuncu olarak İrlanda'ya tüm zorluklara ve baskılara rağmen nasıl geldiğimi anlatan bir kitap yazmayı düşündüm. Geçen yıl Zak adlı kitabımı yayımlayabildim. “Moradi From Kürdistan'dan Croke Park'a” İngilizce basıldı ve sadece 12 ayda 15 binden fazla sattı. Kitap 2022'den şimdiye kadar en çok satan kitap oldu” diye belirtti.

Hurlingi, Kürdistan'a da getirmek istediğini anlatan Muradi, Halepçe'de bu amaçla bir kamp açmayı planladığını söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli