Rojavalı kadın FIFA kokartlı ilk Kürt hakem oldu

Erbil (Rûdaw)–  Rojavalı Cilan Ali Tahir, Avrupa’da birçok futbol müsabakasında hakemlik yaptıkran sonra FIFA kokartı almaya hak kazandı.

 

Cilan Ali Tahir Rojava'nın Kamışlo kentinde doğdu. 12 yaşında ailesiyle göç ettiği İsveç'te yaşayan Tahir’in babası Ali Tahir, Kamışlo’nun Cihad takımında yıllarca top koşturarak “Cihad Ebu Cim” adıyla nam saldı.

 

FIFA kokartlı almak için bir çok aşamadan geçen Rojavalı kadın,  futbol ile başlayan serüvenine hakemlik görevi ile devam ediyor.

 

İsveç ve birçok ülkede ve çok sayıda büyük takımın karşılaşmasında hakemlik görevini icra eden Tahir, geçen ay FIFA kokartı almaya hak kazandı.

 

Rudaw’a konuşan Tahir, 16 yaşından itibaren futbolla ilgilenmeye başladığını ve bu konuda ailesinin de desteğinin arkasında olduğunu söyledi.

 

34 yaşındaki Tahir, babasının da daha önce Kamışlo’da aktif olarak futbolla ilgilendiğini belirterek, “Ailem zaten sporla ilgilenmeyi seviyor. Özellikle babam bu yolda bana çok yardımcı oldu” dedi.

 

Tahir FIFA kokartı almaya hak kazanmak için yazılı ve fiziki bazı sınavlara tabi tutulduğunu ifade ederek, “Bu aşamaya gelene kadar yazılı ve fiziki olarak bazı sınavlara tabi tutuldum. Elemelere yakın bir sürede ayağımdan rahatsızlandım. Ailemin desteğiyle bu süreci de atlattım” dedi.

 

Daha önce İsveç adına Hollanda, Almanya, İtalya, Danimarka, Norveç gibi ülkelerde hakemlik görevi üstlendiğini hatırlatan Tahir, Kürt kadınlarının futbola ilgisine de değinerek, “İsviçre’deki Kürt kadınları da futbola ilgi gösteriyor. Burada futbol oynayan ve hakemlik görevi yapan başka Kürt kadınları da var.  Ben Kürt kadınlarının  yavaş yavaş futbola ilgi gösterdiklerini düşünüyorum. Özellikle son 20 yılda kadınların futbola ilgisi artıyor” diye konuştu.

 

İsveç ve birçok ülkede ve çok sayıda büyük takımın karşılaşmasında hakemlik görevini icra eden Tahir, geçen ay FIFA kokartı almaya hak kazandı. Tahir, FİFA kokartı sahibi olduktan sonra FIFA’nın dünya genelinde düzenlediği uluslararası futbol karşılaşmalarında hakemlik yapmaya hak kazandı.

 

Cihan Ali Tahir bu başarısı ile Kürdistan ve Suriye'de FIFA kokartı alan ilk Kürt kadın olarak tarihe geçti.