ÇOMAN – Buzu kırıp yüzerek yarışıyorlar

14-01-2020
Rûdaw
Çoman
Çoman
Etiketler Erbil Çoman Helgurd Dağı
A+ A-

Çoman (Rûdaw) – Erbil’in Çoman ilçesi sınırılarında bulunan Helgurd Dağı’ndaki göletlere sıfırın altında sıfırın altında eksi 5 derecede suya giren gençler, bunu hem hobi haline getirmek hem de Kürdistan Bölgesi’nde kar ve buz oyunu olarak geliştirilmesini istiyor.

Çoman ilçesinde bulunan buzlu Felav göletine giden gençler buzu kırp suda yarışıyor. Amaç hem yarışmak ve hem de buz sporlarına dikkat çekmek.

Sporcu Helgurd Çomani, “Bu Kürdistan’da yeni bir oyun. Biz o rekoru kırıp sıcak gibi soğuğa da dayanıklı olduğumuzu ve karda da yarışabileceğimizi göstermek istiyoruz” dedi.

Bir süreden beridir soğuk bölgelerde kar ve buz üzerinde spor yapan gençlerin vücutları soğuğa alışmış. Dolayısıyla buz tutmuş sularda yüzmekten çekinmiyorlar.

Sporcu Hiwa Cerdis de soğuk suyun fazla kiloları almaya yaradığını belirterek, “Öğrendiğim kadarıyla şişman olan kişiler de eksi sıfırın altındaki yerlerde buzlu suya girerlerse zayıflıyorlar. Bu nedenle ben her hafta veya ayda iki-üç defa gelip suya giriyorum” diye konuştu.

Helgurd’daki doğal göletlerin üzerindeki buz tabakası 10 santimi buluyor. Bu nedenle üzerinde kızak kayacak kadar dayanaklı.

Sporcu Ramyar Ahmed de, “Sanırım Kürdistan’da ilk defa Çoman’da bu oyun oynanıyor. Çoman’daki Helgurd Dağı’nda bulunan göletlerde her yıl buzu kırarak yüzüyoruz. Güzel bir oyun” dedi.

Göletten çıktıkan gençler vücutlarını kar ile yıkıyorlar. Her yıl Irak ve Güney Kürdistan genelinde ençok kar yağan bölge burası. Hava sıcaklığı geceleri sıfırın altında eksi 12 dereceye kadar düşüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli