Amerikan beyzbolu Kürt Holane’sinden esinlendi

12-09-2022
Şevket Herki
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Hakkari Yüksekova Holane
A+ A-

Hakkari (Rûdaw) -  Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde bölgenin geleneksel eğlenceleri arasında yer alan ve beyzbola benzerliğiyle bilinen 'Holane' etkinliği düzenlendi.

Daha çok Hakkari ve Şırnak bölgelerinde oynanan geleneksel 'Holane' oyunu çok eski bir spor türü. Bölge halkı, Amerikan beyzbolunun Kürtlerin bu geleneksel oyunu Holane’den esinlendiğini söylüyor.

Yüksekova Şehir Stadı’nda Holane için bir tanıtım etkinliği düzenlendi.

Rûdaw’a konuşan antranör Sadullah Özdil, “Holane 10’ar kişilik iki takım arasında oynanan bir oyun. Oyunda fırlatılan topun ismi holene’dir. Biri topu atarken diğeri de turmaya çalışır. Her bir oyuncunun holane’yi kullanmak için bir kaç şansı vardır. Bu şekilde bir takım diğer takıma karşı üstünlük sağlar. Eğlenceli ve Kürdi bir oyun” dedi.

Holane’nin Amerikan’daki beyzbol oyunu ile en büyük benzerliği topa sopayla vurmaktır. Oyunun içerisindeki diğer aktivite ve kurallar ise farklıdır.

Antrenör Suphi Demir de, “Eskiden bu oyuna bêtkubêtin de diyorlardı. Oyunda taşlar yan yana dizilir ve öyle oynanıdrdı” dedi.

Holane oyununda kullanılan top ip ile örülüyor ve sopa ile oynanıyor. Takımlar bu oyunda sayı alarak bir birlerine karşı üstünlük sağlamaya çalışıyor.

Oyuncu Ferzende Sati, “Eskiden beri holene oynuyoruz. Sopa ile oynanı da var. Sopa ile oynanan holanenin yanı sıra ‘gêxê’ diye başka bir çeşidi de var” diye konuştu.

Şehir stadında düzenlenen etkinliğe Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Yüksekova Kaymakamı Ömer Çimşit ve çok sayıda vatandaş da katıldı.

Vali Akbıyık, “Herkese çok teşekkür ediyorum. Bugün Holene için buradayız. Daha önce bu oyunun ismini duymuştum. Yıllardır bu yörede oynanıyor. Bugün Yüksekova için yeni bir başlangıç. Bu oyunun yaygınlaşması için çalışacağız” diye belirtti.   

Holane turnuvası için Yüksekova’nın köylerinden de sporcular hazır bulundu. Oyunun yaygınlaşması için turnuvalar düzenlenmesi planlanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli