Cinsiyet tartışmalarının odağındaki kadın boksör Khelif finale kaldı

Dün 10:53
Etiketler Boks Imane Khelif Paris Olimpiyatları Cinsiyet Kadın boksör
A+ A-

Haber Merkezi - Cinsiyet tartışmasının merkezindeki Cezayirli boksör Imane Khelif, dün Paris Olimpiyatları'nda kadınlar 66 kg yarı finalinde Taylandlı Janjaem Suwannapheng'i yenerek finale yükseldi.

2022 Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan Khelif ile Tayvanlı boksör Lin Yu-ting, manşetlere taşınan ve sosyal medya platformlarında çokça tartışılan haberlerin parçası olarak Pris 2024 Olimpiyatları’nın ilgi odağı oldu.

Reuters'in haberine göre Khelif, zaferinin ardından "Tartışma hakkında hiçbir şey söylenmesini istemiyorum" dedi.

Imane Khelif ve Lin, Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından Yeni Delhi'de düzenlenen 2023 Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmişti. Birlik, pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, her ikisinin de cinsiyet kromozom testine uygun olmadığına karar verildiğini duyurmuştu.

Cezayirli Khelif, yarı finalde Suwannapheng'i yendi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), IBA'nın istediği testlerin keyfi ve gayrimeşru olduğunu belirtip reddederek, bunları yapmak için hiçbir neden olmadığını söyledi.

IOC, cinsiyet testini içermeyen 2016 ve 2021 Olimpiyatları’nda uygulanan boks uygunluk kurallarını kullanıyor.

Cezayirli taraftarlar, ikonik kırmızı toprak sahanın kaldırıldığı yeniden düzenlenen Philippe Chatrier Kortu'na akın ederek Khelif'e destek verdi ve maç öncesinde "Imane, Imane, Imane" diye bağırdı, Suwannapheng'i ise girişte yuhaladı.

İlk rauntta temkinli bir mücadele yaşandı ve her iki boksör de mesafeyi korumaya çalışarak az sayıda yumruk attı ancak Khelif, Taylandlı rakibinden daha etkili bir şekilde yumruklarını kullandı.

Suwannapheng ikinci rauntta güçlü bir sağ yumrukla rakibine ulaştı ancak uzun boylu Khelif’in mükemmel tekniği, rakibine sürekli vuruşlar yapmasını ve hakemlerin puan kartlarını toplamasını sağladı.

Salondaki taraftarlardan büyük sevinç

Khelif, son rauntta dikkatli davranarak Suwannapheng'e sert vuruşlar yaptı ve galibiyeti elde etti.

Maçın ardından her iki boksör de saygı göstergesi olarak eldivenlerini birbirine değdirirken, Khelif'in galip ilan edilmesiyle birlikte salondaki taraftarlardan büyük bir çığlık koptu.

İmane Khelif, "Bugün taraftarları mutlu etmek için aradığım performansı sergiledim" dedi.

Rakibi ringden ayrılana kadar kutlama yapan Khelif, yüzünde kocaman bir gülümsemeyle olduğu yerde koşup ardından hızlı bir sağlık kontrolü için doktorun yanına gölge boksu yaparak gitti.

Suwannapheng, "Tartışmayı yakından takip etmedim ama bildiğim tek şey onun bir kadın olduğu ve güçlü bir savaşçı olduğu" dedi.

Khelif, cuma günü finalde Çinli Yang Liu ile karşılaşacak. Tüy sıklette yarı finale yükselen Lin ise bugün Türkiye'den Esra Yıldız'la karşılaşacak.

Ne olmuştu?

İtalyan boksör Carini ile Khelif 1 Ağustos’ta karşılaşmış; Carin, aldığı sert darbelerin ardından maçın 46. saniyesinde oyundan çekilmişti.

Karşılaşmada yaşananların ardından Khelif’in kariyerinde daha önce 2023 Dünya Boks Şampiyonası'ndan "cinsiyet uygunluk testleri dahil olmak üzere" çeşitli testleri geçemediği spor kamuoyunca tartışılmaya başlanmıştı.

Khelif, cinsiyet uygunluk testini geçemediği için Yeni Delhi'deki Kadınlar Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmesine rağmen Olimpiyatlarda dövüşmesine izin verilen iki boksörden biri olmuştu.

Maçın ardından İtalyan Carini, Khelif'ten özür dilemiş ve ona karşı herhangi bir kötü his beslemediğini söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli