Paris Olimpiyatlarında 'cinsiyetçilik' tartışması

1 saat önce
Etiketler Imane Khelif Lin Yu-ting Paris Olimpiyatları
A+ A-

Haber Merkezi - Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boks branşında kadınlar 66 kilo son 16 turu mücadelesinde İtalyan boksör Angela Carini'nin Cezayirli Imane Khelif karşısında 46. saniyede oyundan çekilmesi sporcu hakkında cinsiyet tartışmalarına neden oldu.

Fransa'nın başkenti Paris'teki North Paris Arena'da yapılan kadınlar 66 kiloda son 16 turunda İtalyan boksör Carini ile  Khelif karşılaştı. Carini, aldığı sert darbelerin ardından maçın 46. saniyesinde oyundan çekildi.

Carini rakibini "erkek" olmakla itham etmişti.

Karşılaşmada yaşananların ardından Imane Khelif'in kariyerinde daha önce 2023 Dünya Boks Şampiyonası'ndan "cinsiyet uygunluk testleri de dahil olmak üzere" çeşitli testleri geçemediği spor kamuoyunca tartışılmaya başlandı.

Sosyal medyada teyit edilmeden ortaya atılan iddialar, sporcunun hedef tahtasına oturmasına yol açtı.

IBA geçen yıl Khelif’i elemişti

Tartışmaların temelinde Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından geçen yıl Khelif hakkında alınan bir karar yer alıyor.

IBA, geçen yıl uyguladığı bir test sonucunda Khelif’in geçen yıl Kadın Dünya Şampiyonası’ndan elenmesine karar vermişti.

Geçen yıl düzenlenen şampiyonadan gümüş madalya kazandığı halde aynı testi geçemediği için elenen sporculardan Tayvanlı Lin Yu-ting de Paris’te yarışıyor.

Bu hafta bir açıklamada bulunan IBA, “bu boksörlerin hakkaniyet ve yarışın bütünlüğü” için geçen yıl yarışmadan elendiğini aktardı.

Bu sporcuların testosteron testine tabi tutulmadığı, ancak ayrıntıları gizli tutulan başka bir testin uygulandığı öne sürüldü.

Bu test sonucu sporcuların diğer kadın rakiplerine karşı avantaj sağlayabileceklerinin tespit edilmesi üzerine elendikleri belirtildi. IOC ise yaptığı yeni açıklamada, IBA’i eleştirerek “IBA’in ani ve keyfi” kararı yüzünden bu sporcuların zor duruma düşürüldüğünü belirtti.

Açıklamada, “yıllardır üst düzey müsabakalarda yarışan bu iki sporcuya yönelik bugün gerçekleşen öfkenin, doğru düzgün bir süreç uygulanmadan alınan bu keyfi karar yüzünden kaynaklandığı” vurgulandı.

Ancak Olimpiyatlar’ı düzenleyen kurum olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından Khelif’in yarışabileceği kararı alındı.

IOC, yarı sıklet Khelif’in geçen yılki turnuvadan elenmesine gerekçe olarak yüksek testosteron hormonu seviyesini gösterdi.

Cezayir’in Olimpiyat Komitesi de Khelif hakkındaki temelsiz iddiaları kınadı.

Olimpiyat Komitesi kararı eleştirdi

Geçen yıl düzenlenen şampiyonadan gümüş madalya kazandığı halde aynı testi geçemediği için elenen sporculardan Tayvanlı Lin Yu-ting de Paris’te yarışıyor.

Bu hafta bir açıklamada bulunan IBA, “bu boksörlerin hakkaniyet ve yarışın bütünlüğü” için geçen yıl yarışmadan elendiğini aktardı.

Bu sporcuların testosteron testine tabi tutulmadığı, ancak ayrıntıları gizli tutulan başka bir testin uygulandığı öne sürüldü. Bu test sonucu sporcuların diğer kadın rakiplerine karşı avantaj sağlayabileceklerinin tespit edilmesi üzerine elendikleri belirtildi.

IOC ise bütün boksörlerin eleme ve giriş kriterlerini karşıladıkları konusunda ısrarcı.

2023 yılında Khelif ve Lin’in elendiği test, Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından düzenlenmişti.

Rusya’nın öncüsü olduğu kurum geçen Haziran ayında IOC tarafından tanınırlığını kaybetti.

Kurum açıklamasında, “kariyerinin böylesi bir döneminde sporcularının karakteri ve saygınlığına yapılan saldırıların haksızlık olduğunu” belirtti.

Khelif, kız çocuğu olduğu için yaşadığı zorlukları UNICEF’e anlatmıştı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) elçisi olan Khelif, daha önce köyde büyümenin ve babası tarafından “kız olduğu gerekçesiyle spor yapmasının engellenmesinin” ne kadar zor olduğunu anlatmıştı.

Sosyal medyada ortaya atılan iddialarda ise Khelif’in trans olduğu öne sürüldü.

Ancak AFP’nin haberine göre ne Khelif ne Tayvanlı Lin Yu-ting kendilerini trans olarak tanımlıyor.

IOC de bu haberlerin doğru olmadığını belirterek tepki gösterdi.

IOC sözcüsü Mark, “Kadınlar kategorisinde yarışan herkesin kriterlere uygun olarak yarıştığını söyleyebilirim. Pasaportlarında kadın yazıyor” dedi.

Bugün düzenlenen müsabakalarda rakibini yenerek yarı finale yükselen Khelif gazetecilere gözyaşları içerisinde “Uluslararası Boks Birliği bana karşı haksızlık yapıyor ama yanımda Allah var" dedi.

Carini özür diledi

Angela Carini, Paris 2024 Yaz Olimpiyatları sırasında çekilme kararı aldığı bir boks maçının ardından, gündemdeki "cinsiyet" tartışmalarına son verebilmek için daha önce "erkek olduğunu" iddia ettiği Cezayirli rakibi Imane Khelif'ten içtenlikle özür diledi.

İtalya'da yayın yapan La Gazzetta dello Sport'a demeç veren boksör, yaşananlardan ötürü üzgün olduğunu, rakibinden özür dilediğini, ilk fırsatta onu "kucaklayacağını" söyledi. Carini, yüzüne isabet eden iki yumruktan sonra müsabakanın 46'ncı saniyesinde çekilme kararı almıştı.

Gözyaşları içinde ringi terk eden boksör, o sıra kendisini teselli eden Cezayirli Imane Khelif'i görmezden gelmiş, elini sıkmayı reddetmişti.

"Bunu yapmak istemezdim" diyen Carini, "O an çok sinirliydim. Olimpiyat hayalim duman olmuştu" dedi ve "Rakibim için de üzgünüm. Eğer Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) onun dövüşmesinde herhangi bir beis görmediyse bu karara saygı duyuyorum" diye ekledi.

Kaynak: BBC, Euronews

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Sounkamba Sylla / Foto: Pier Marco Tacca / Getty Images

Milli takıma başörtüsünün yasaklandığı Fransa’da kadın sporcu Olimpiyat’ta şapka taktı

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Fransa'yı 4x400 metre bayrak yarışı müsabakalarında temsil eden Sylla, Olimpiyat Oyunları'nın dün Sen Nehri üzerinde yapılan açılış törenine katıldı.