Ünlü Kürt PUBG takımına dünya şampiyonası için vize verilmiyor

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan’da binden fazla oyuncusu olan ve “Kurd Squad” olarak bilinen bir grup Kürt gencin oluşturduğu PUBG takımı Berlin’de oynanacak olan Dünya PUBG Şampiyonasına katılabilmek için Almanya’nın Erbil Konsolosluğuna başvurdu. Ancak şu ana kadar da konsolosluk acil vize talebine olumlu yanıt vermedi.  

 

Dünyayı kasıp kavuran PlayerUnknown's savaş oyunu (PUBG) kısa zamanda Kürt gençleri arasında da favori bir oyun eğlencesi haline geldi.

 

Kürdistan Bölgesi’nin en ünlü ve başarılı PUBG takımı olan Kurd Squad ekibi, 26 Temmuz’da Almanya’nın Başkenti Berlin’de düzenlenecek olan PUBG Mobile Club Open (PMCO) turnuvasına katılmak için Erbil’deki Almanya Konsolosluğundan acil görüşme talep etti. Ancak Alman konsolosluğu, Kürt gençlerin seyahat gereklerinin karşılanamadığını ve başvurularının acil vize mülakat prosedürü kapsamında işleme alınamayacağını belirtti.

 

Binden fazla oyuncusu var

 

Mart 2018’de kurulan Kurd Squad takımının Kürdistan Bölgesi genelinde binden yazla oyuncusu var. Kurd Squad ekibi sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden Kürdistan Bölgesi hükümetine ve tetkililere çağrı yaparak bu konuda kendilerine yardımcı olunması talebinde bulundu.

 

Almanya’da düzenlenecek olan ve birkaç farklı aşamadan oluşan uluslararası PMCO turnuvasının ödülleri 2 milyon doları buluyor.

 

Kürt PUBG ekibi, bu yıl Haziran ayının başlarında Ortadoğu bölgesel PUBG finallerinde 16 takım arasında ikinci sırayı alarak Berlin’deki dünya şampiyonası elemelerine katılmaya hak kazandı. Turnuvaya katılan takımlar 26 Temmuz’daki elemeleri geçtikleri taktirde 27-28 Temmuz tarihlerinde finallerde oynamaya devam edecek.

 

Ari Halil

 

Kurd Squad takımının başarılı oyuncularından Erbil’deki Işık Koleji’nden mezunu Ali Halil (24), büyük bir mobil oyun tutkunu. Oyunları sosyal medyadan canlı paylaşan Halil’in çok sayıda takipçisi var.

 

Rûdaw’a konuşan Ari Halil“Çocukluğumdan beri bilgisayar oyunları oynuyorum, ancak son dört yıldır popüler oldum. PUBG mobile piyasaya sürüldüğünden beri oynuyorum” dedi.

 

Almanya’daki turnuvanın organizatörleri, Halil ve dört takım arkadaşının 17 Temmuz’da Berlin’e uçmaları için bilet rezervasyonu yaptırdı. Ancak Alman konsolosluğundan vize alınamadan seyahat etmelerine izin verilmeyecek.

 

Ari Halil, Kurd Squad takımı taraftarlarının kendilerine vize verilmesi için Almanya’nın Erbil Konsolosluğu’na talep mesajıları yağdırdığını söyledi. Halil aynı zamanda turnuvayı organize edenlerin de böyle bir talebi yetkililere iletmeye hazırlandığını kaydetti.

Kürt sporcu, “Eğer Kürdistan Bölgesi hükümeti yetkilileri bu konuda bize yardımcı olmazsa başka kim olabilir? Dört ay süren yoğun çalışmaların ardından bu turnuvaya gidemezsek, PUBG oynamayı tamamen bırakacağım” dedi.

 

PUBG haram fetvası

 

Ekim 2018'de Süleymaniye'deki Fetva Komitesi, gençlerin zamanını boşa harcadığı gerekçesiyle PUBG'ye karşı bir fetva yayınladı ve bu oyunun haram olduğunu açıkladı. 

 

Bu yıl Nisan ayında ise Irak Parlamentosu “sosyal, ahlaki ve eğitim güvenliğini tehdit eden” tüm video oyunlarının yasaklanmasına ilişkin bir tasarıya onay verdi.

 

PUBG'nin geliştiricileri geçen yıl dünya genelinde 400 milyon oyuncuya sahip olduklarını açıkladı.

 

Rudaw, Kurd Squad takımının karşı karşıya kaldığı mesel hakkında yorum almak için Erbil'deki Alman Konsolosluğu ile irtibata geçti, ancak herhangi bir cevap alamadı.

 

Batı ülkelerinin Kürdistan Bölgesi ve Irak’a uyguladığı katı vize politikaları, vatandaşların yurtdışında çalışmasını veya etkinliklere katılmasını engelliyor.

 

Son olarak da Kürdistan Bölgesi'nden yönetmen Cebrail Ebubekir kısa bir süre önce, 2015 yılında Bodrum kıyılarında boğulan 3 yaşındaki Rojavalı çocuğun adını verdiği “Alan” isimli filmin tanıtımı için ABD’den vize talep etti. Film bu ülkede üç ayrı film festivalinde yarışacak olmasına rağmen ABD tarafından vize başvurusu reddedildi.