Kimyasal “mesajcılar” olarakta görülebilen hormonlar hücrelerin ve organın doğru şekilde çalışabilmesi için olmaz olmazlardan biridir. Hormonlarda görülen düzenli dengesizlikler farkında olmadan hayatı size zehir edebilir.
Hormonlarınızdan sadece biri bile normalden daha az ya da çok salgılanırsa başınıza son derece can sıkıcı işler gelebilir. Mesela durup dururken kilo almaya başlayabilir ya da hiç diyet yapmadığınız halde hızla kilo kaybedebilirsiniz. Bağırsaklarınız tembelleşip kronik kabızlık şikâyetiniz başlayabilir. Elde titremeler ve aşırı terlemenin nedeni de yine hormonal sistemdeki herhangi bir dengesizlik olabilir. Sonuç olarak hormonlar hayatımız için çok mühim moleküllerdir ve her biri sağlığımız için birer garantidir. Bazı belirtileri özellikle hormonal dengesizlikte daha sık görülürler.
Hormonal dengesizliğin bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
* Cinsel güçsüzlük
* Kısırlık
* Adet düzensizliği
* Hipertansiyon/Hipotansiyon
* Kan şekerinde artma
* Hipoglisemi atakları
* Tüylenme/tüy kaybı
* Kilo alma/kilo kaybı
* Kemik ve diş sorunları
* Çarpıntı
* Terleme
* Titreme
* Cilt kuruluğu
* Uyku hali
* Sinirlilik
* İshal/Kabızlık
* Yüzde yuvarlaklaşma
* Ciltte mor çatlaklar
Bazı hormonal hastalıklar: Hipotiroidi, hipertiroidi, Cushing hastalığı, kısırlık, polikistik over sendromu, hipofiz adenomları, hipofizer yetersizlik, Addison hastalığı, hipoparatiroidi, hiperparatiroidi
İkinci konumuz sık sorulan sorulardan biri ise, “Şişkinlik şikayetimi ciddeye almalı mıyım?”
“Şişkinlik” yani gaz sorununa yol açabilecek birçok şey var. Üstelik bunların önemli bir bölümü zannedildiğinin aksine sindirim sisteminde de değil başka yerlerde. En başa “aşırı stres yükünü” yazabilirsiniz. Onun hemen arkasına da “hızlı yemek, az çiğneyip yutmak” meselesini ekleyin.
“Gastrit, kolit, özofagus veya safra reflüsü” problemleriyle pankreas yetmezliği ve safra kesesi problemlerini de ilave edin. Eğer “laktaz” eksikliğiniz yani “laktoz intoleransı” sorununuz varsa listenize onu da yazmayı unutmayın. “Tatlandırıcıların” çoğunun önemli birer gaz üreticisi olabileceklerini de hatırlayın. Bir de zaten “gaz üreten” (!) besinler meselesi var.
Örneğin; mercimek, fasulye, nohut. Lahana ve arkadaşları. Bir de aklımıza gelmeyen sürpriz sebepler var: Az su içmek ve probiyotik fakiri olmak da şişkinlik ve gaz problemine yol açabiliyor.
İşin özeti şu: Şişkinlik sorununun zannedildiğinden çok daha uzun bir listesi var. Zaten problem de bu nedenle çok yaygın. Bu şikayetiniz varsa bence ciddiye alın ve doktorunuzu ziyaret edin.
Keyifli ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle…
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın