Yoga hangi hastalıklara iyi gelir?

29-01-2019
Rûdaw
Etiketler Yoga Sağlık Spor
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Bir spor olmasına rağmen fiziksel ve ruhsal hastalıkların tedavisinde önemli bir etken olan yoga, düzenli ve bilinçli bir şekilde yapıldığında herkes için çok faydalıdır. Eski bir geçmişe sahip olan yoga zihinsel meditasyon olarak da kullanılmıştır.

 

İnsan zihnini sadelik ve huzura kavuşturma felsefesiyle hareket eden yoga, modern hayatın hızlı temposundan arınmak için yapılır. Umut ve iyimserlik aşılamak için birtakım tekniklere sahip olan yoga, temel prensiplerinin uygulanması durumunda hastalıkların tedavisinde etkilidir.

 

Yogada uygulanması ve bilinmesi gereken prensipler şunlardır:

 

Doğru egzersiz

 

Hareket ve doğru zamanlamada yogada oldukça önemlidir. Kasların ve eklemlerin düzenli bir şekilde esnemesi yoganın verimli olmasını sağlar. Zeminin yumuşak olması kas hareketlerinin gerçekleşmesi için yogada esas alınır.

 

Nefes Düzeni

 

Yogada insanı zihinsel ve fiziksel olarak rahatlatan en önemli unsur nefes alışverişleridir. Nefesin ritmik bir şekilde düzenlenmesi zihinsel canlılık kazandırır.

 

Gevşeme

 

Yogayı uygulamak isteyen kişilerin rahatlaması ve bütün kaslarını esnetmesi gerekir. Bu sayede içsel huzur ve gençlilik hissi yaşanır.

 

Doğru beslenme ve düşünme

 

Beslenme yogada dikkat edilmesi gereken unsurların başında gelir. Sağlıklı olmak ve nefis terbiyesi için az yemek ve bu felsfeyi anlamak gerekir. Düşünme felsefesini beslenmeye de uygulamak ve bu yönde hareket etmek oldukça önemlidir.

 

Yoganın haftada üç gün boyunca uygulanması durumunda tedavisinde yardımcı olunabilecek hastalıkların sayısı bir hayli fazladır. Özellikle strese bağlı olarak gelişen depresyon ve psikolojik rahatsızlıklar yoga sayesinde düzelebilir. İç ve dış organların düzenli çalışmasını sağlayan yoga diyabet, astım ve kalp hastalıklarının tedavi sürecinde etkilidir.

 

Metabolizma hızını artıran yoga obeziteye karşı önemli bir tedavi aracıdır. Yağ yakmaya yardımcı olduğu için fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur. Hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlar da bağırsak hareketleri nedeniyle ortadan kaldırılır. Diyabet gibi önemli hastalıklarda dolaşım ve sindirim sistemini düzenlediği için tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Ayrıca madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklardan kurtulmak için de yoga, zihinsel ve fiziksel olarak kişilere tedavi imkanı sağlar. Kanser hastalarının tedavisinde de yoga seanslarının uygulandığı bilinir.

 

Kaynak: NasılKolay

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli