Erbil (Rûdaw) – Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Değer, mevcut durumda piyasalarda özellikle de yurt dışından ithal edilen temel ilaçların bir çoğunun temin edilmesinde sıkıntı yaşandığını belirtti.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, son bir ayda 30’u temel ilaç listesinde yer alan 144 ilacın piyasada bulunamadığını açıklamıştı.
Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Değer, “Son yıllarda hükümetin uyguladığı zam politikaları nedeniyle ilaç zammı politikasının dışına çıkldı. Avrupa’daki beş ülkenin ilaç fiyat ortalamasının en azını artık Türkiye uyguluyor. Bununla ilgili verileri de Euro üzerinden yapıyorlar” dedi.
İlk ilaç zammı fiyatlarının Euro kuru üzerinden 2.60 TL’den hesaplandığını dile getiren Değer, “2018 yılında bu fiyat 2.90 TL olarak belirlendi. Şuan 1 Euro 6 TL civarında ve Türkiye’de yaşanan enflasyon ve ekonomik kriz ortada. Dolayısıyla ilaç endüstrisi bir zam beklentisi içerisinde. Zam olmadığı için de ilaç üretiminde sıkıntı yaşanıyor. 15 Şubat’a kadar yeni bir ilaç fiyat kararnamesi çıkarılması gerekiyor. Zaten şuan birçok ilaç piyasada bulunmuyor. Dolayısıyla sorun giderilmezse halkın ilac bulması daha da zorlaşacak” ifadelerini kullandı.
Değer, özellikle de yurt dışından ithal edilen göz damlası, diyabet ve kanser gibi ilaçların bulunmaında sıkıntı yaşandığını, 144 ilacın bulunmadığını 250 civarında ilacın da kısmen bulunabildiğini söyledi.
Eczacıların zam değil ilaç üretimi istediğini dile getiren Değer, “Halkımızın maddi durumu belli. Diyarbakır’da 600 bin Yeşil Kartlı vatandaş var ve büyük çoğunun maddi durumu düşük. Evlerine zarzor ekmek götürüyorlar. Bu insanların ilaca ulaşması zor. Bunu biliyoruz, eczacılar zam istemiyor, zam beklemiyor, ilaç firmaları zam istiyor, halkın ilaçlara ulaşabilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın