Haber Merkezi- Doğuştan “kelebek hastası” olan ve annesinin desteği ile bunu büyük ölçüde atlatan Mutlu Çalışır, Diyarbakır'dan annesiyle Van'a giderek, kendisi gibi aynı hastalıkla mücadele eden Umut ve Davut Aydın kardeşlere destek oldu.
Van'ın İpekyolu ilçesinde yaşayan ve doğuştan halk arasında “kelebek hastalığı” olarak bilinen “Epidermolizis Bülloza” rahatsızlığı bulunan Davut ile Umut, yaşıtları gibi dışarıda koşup oynayamamanın üzüntüsünü yaşıyor.
Kelebek Annesi ve Gerçekler Dünyası Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenay Çalışır, doğuştan aynı hastalıkla mücadele eden 19 yaşındaki oğlu Mutlu ile Van'a giderek Aydın kardeşlere "umut" oldu.
Annesinin desteği ile hastalığını büyük ölçüde atlattığını belirten Mutlu Çalışır, şunları söyledi:
“Annem bu hastalıkla ilgilenerek bir dernek açtı. Hasta yakınlarına bilgi aktarıyor. Umut ve Davut'un benim gibi kelebek hastası olduğunu öğrenince onların yaralarına merhem olmak için Diyarbakır'dan buraya geldik.”
Hastalıkla mücadelede en önemli etkenin “moral” olduğuna işaret eden Çalışır, ifadelerine şunları ekledi:
“Bu hastalıkla mücadele edenler kendileriyle barışık olsunlar, morallerini yüksek tutsunlar. Dışarı çıkmayarak 'bana bir şey olur' korkusuyla yaşamasınlar. Çünkü biz de diğer insanlar gibiyiz. Bizim ayrıcalığımız kelebeğimizin olmasıdır. Çevrenizdekiler sizden çekiniyorsa, onların bilgisizliğinden dolayıdır. Siz onları bilgilendirin ki onlar da size nasıl davranacaklarını bilsinler. Umut ve Davut'la yaptığım sohbette moralleri çok yüksek, iyileşeceklerine inanıyorlar. Allah bizim de onların da güvenlerini boşa çıkarmasın.”
19 yıl önce kelebek hastalığının ne olduğunu bilmediğini, oğlu bütün vücudu yara şeklinde dünyaya geldiğinde büyük şaşkınlık yaşadığını anlatan Şenay Çalışır da, şunları söyledi:
“Hastalığın tedavisinin olmadığı gerekçesiyle oğlumu hastaneye bile yatırmadılar. ‘Çocuğunuz ölür’ diye elimize verip bizi eve gönderdiler. Zorlu mücadelem ondan sonra başladı. Şu anda elleri ayakları açık, yürüyebiliyor. Kendi ihtiyaçlarını kendi görebiliyor. Çoğu zaman pansumanını dahi kendisi yapabiliyor. Ben de dernek kurup aynı hastalıkla mücadele edenlere gönüllü annelik yaptım.
Bu iki kardeşin durumunu biliyordum. Fakat sosyal medyada nahoş görüntüleri paylaşılıyordu. Kış şartlarına rağmen Diyarbakır'dan kalkıp geldik. Yardımseverler ile Dünyayı İyilik Kurtaracak Derneğinin sağladığı tıbbi malzemelerle hastalara ulaşıyoruz. Ben sağlıkçı değilim, bir kelebek annesiyim. Buraya yaşadığım tecrübe ve öğrendiğim bilgilerle geldim. Bazı insanlar bu çocuklarımızın üzerinden yardımseverlerin duygularını sömürerek kendilerini zengin ediyorlar. Ben kelebek hastalarının anne ve babalarına sesleniyorum; Sizin izniniz ya da üye olduğunuz bir derneğin izni olmadan çocuklarınızın sosyal medyada kullanılmasına izin vermeyin. Bunu yapan varsa hemen yasal yollara başvurun.”
Aydın kardeşlerin dayısı Ergin Semiz ise en büyük temennisinin yeğenlerinin iyileşip yaşıtları gibi hayat sürmesi olduğunu dile getirdi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın