45 yaşın üstündesiniz. Göğsünüzde ağrı, yanma ve ağırlık hissediyorsunuz. Çevrenizdekiler veya kendiniz bu tabloyu hemen kalp krizine yorabilirsiniz! Gaz, şişkinlik, hazımsızlık veya yemek borusuna asitli mide içeriğinin kaçak yapmasıyla oluşan göğüste ağrı ve yanmayla şu veya bu şekilde siz de tanışmış, kalp krizi endişesiyle korkmuş olmalısınız.
Bir zamanların en önemli mide hastalığı olan ülser, tıbbın ortaya koyduğu yenilikler sonucu neredeyse ortadan kalkmış gibi. Ancak yeni nesil mide sorunu olan reflüye kalıcı çözümler hala aranmakta. Artan stres, hazır gıda yiyecekler ve hızlı yemek yeme alışkanlığının birleşmesi reflü salgınının başlıca nedenidir.
Özellikle göğüste ağrı, yanma ve basınç hissi birlikte olduğunda kalp hastalığı korkusu yaşatan reflü sorunu en az depresyon, osteoporoz, panik atak sorunu kadar popüler ve hala gündemdedir!
Nasıl oluşur?
Yemek borunuzun mideyle birleşme noktasında yer alan alt kapak, asitli mide muhtevasının yemek borusuna geri kaçışını engelleyen özel bir yapıdır. Kapağı oluşturan dairesel kaslar yutkunma haricinde açılmaz. Sadece gıdalarla birlikte yutkunduğunuzda besinlerin mideye geçmesi için açılır.
Bu yapının yapısal ya da fonksiyonel hasarlarla bozulması, reflüye giden yolun başlangıcıdır. Kapak sistemi zayıflarsa asitli mide içeriği geriye, yemek borusuna doğru kaçar ve dokusu mideye nazaran aside çok hassas olan yemek borusunda yaralar oluşmaya başlar.
Belirtileri nelerdir?
Mide ekşimesi veya yanması sorununuza özellikle gece uzanınca oluşan göğüs ağrıları, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, inatçı bir öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve inatçı bir bronşit eşlik ediyorsa reflü sorununu anımsayın.
Bu sorunların yağlı besinler, kola gibi gazlı içecekler, portakal, greyfurt, domates, alkol, kırmızı biber ve diğer baharatlı yiyeceklerin tüketimiyle belirginleşmesi halinde reflü hastalığından kesin olarak bahsedebiliriz.
Özellikle fazla besin tüketip bunları iyice çiğnemeden hızla midesine indirenlerin, düzensiz-dengesiz beslenenlerin, hazır gıda besin tüketimi fazla olanların ve kafeinli-gazlı içecekleri çok fazla sevenlerin bu sorundan kurtulma olasılıklarının düşük olduğunu da belirtmiş olalım.
Ne yapmalısınız?
Reflü tedavisi zorunlu bir sağlık problemidir. Doğru ve yeterli tedavi edilmediğinde yemek borusunun alt ucunda daralmaya, ülserlere, seyrek olarak da kansere yol açabilecek bazı dokusal değişimlere neden olabilir.
Reflünün kilo fazlalığı, mide fıtığı ve hamilelik gibi durumlarda daha kolay oluşacağı ve reflüsü olanların astım, şeker hastalığı, mide ülseri ve bazı bağ dokusu hastalıklarına da daha sık yakalanacağını bilmesi gerekir.
Tedavide asit salgılanmasını önleyen proton pompası inhibitörlerinden, mide hareketlerini artırıp boşalmayı kolaylaştıran moleküllerden veya geriye kaçışa engel oluşturan ürünlerden fayda sağlayabilirsiniz.Size en uygun tedaviyi doktorunuz planlayacaktır. Cerrahî yöntemlerden sınırlı olarak yararlanılmaktadır.
Peki reflüden nasıl korunacaksınız?
* Fazla kilolarınızı muhakkak verin.
* Az miktarda ve sık yiyin!
* Akşam yemeklerinizi erken saatlerde tamamlayın ve azaltın.
* Alkol ve sigarayı kullanmayın!
* Uzun süre öne eğilmekten kaçının.
* Midenizi ekşiten yağlı besinlerden uzak durun.
* Başınızı yüksekte tutacak şekilde yatın (2-3 yastıkla yatmak gibi)
* Gazlı içeceklerden kaçının.
Keyifli ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle…
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın