WHO’dan Türkiye’ye obezite uyarısı
Haber Merkezi- Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hazırladığı raporda, Türkiye'de her dört kişiden üçünün hareketsiz ve kilolu olduğu belirtildi.
WHO, TBMM’de Obezite Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması Alt Komisyonu'na sunduğu raporda Türkiye'de obezitenin yaygınlığına dikkat çekilirken, hastalığın mali yükünün yıllık 70 milyar TL olduğu kaydedildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna ilişkin komisyonda sunum yapan Doçent Doktor Tufan Nayır, “Ülkemizde her 4 kişiden 3'ü fiziksel olarak inaktif. Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımladığı haftada 150 dakikanın altında bir egzersiz ve fiziksel hareketliliği az yapıyorlar” dedi.
Tufan Nayır, sunumunda şu ifadeleri kullandı:
“Alınan ve harcanan kalori arasındaki dengenin bozulması, obezitenin asıl nedeni bu. Vücuttaki yağ artışı obezitedir, ama altındaki neden de kalori artışının olmasıdır. Ülkemizde her 4 kişiden 3'ü fiziksel olarak inaktif. Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımladığı haftada 150 dakikanın altında bir egzersiz ve fiziksel hareketliliği az yapıyorlar.
Her 4 kişiden yaklaşık 3'ü kilolu, fazla kilolu veya obez, bu gerçekten büyük bir oran. 3 kişiden l'i de obezite yani 30'un üzerinde. Obez nüfusumuz 7.5 milyon, morbid obez nüfusumuz 2.4 milyon. Yani 40'ın üstünde 2.4 milyon, 30'un üstünde 7.5 milyon kişi var Türkiye'de. Türkiye'de de dünyada olduğu gibi bir obezite salgını var ve çocukluk çağı obezitesine baktığımızda bu gitgide artmakta.”
“Sağlıklı yaşam çevresini sağlayamadığımız sürece obeziteyle mücadeleden bahsedemeyiz” diyen Nayır, sözlerine şunları yer verdi:
“Markete gittiğinizde sağlıklı ürün yok. Dünya Sağlık Örgütü verisine göre asitli ürünlerde diğer ülkelerde getirilmiş kısıtlamalar var. İçindeki şeker oranı, Kanada gibi başka ülkelerde, 10 gramı aşamaz ama bizde 23 gram; 40 gramı buluyor. Çünkü gerekli kısıtlamalarımız yok. En büyük artış nedenleri fast food kullanımı, uygun beslenmeme. Türkiye'deki 2,4 milyona yakın obez, sokağa çıksa ‘ne olduk?’ deriz.
Türkiye'de kanser, tansiyon, hipertansiyon, diyabet gibi her 10 kişiden 9'unda risk faktörü var. 45-50 yaşında ölen insanlar olacak. Dünya Sağlık Örgütü diyor ki: ‘Günde en fazla 5 gram tuz yiyebilirsiniz.' Türkiye ortalaması 9'un üstünde. Yüksek yağlı diyet 10 kişiden 6'sından fazla. Fiziksel hareketsizlik 5 kişiden yaklaşık 3'ünde var. Düşük meyve sebze tüketimi aynı şekilde. Yani sağlıklı beslenemiyoruz.”