Çinli 'yarasa kadın' uyardı: Covid-19 buz dağının sadece görünen yüzü

Haber Merkezi – Koronavirüsünün ilişkin komplo teorilerinin merkezinde yer alan Wuhan viroloğu Shi Zhengli, Covid-19’ub, “buzdağının sadece görünen yüzü” olduğunu söyledi.  

Hayatının yarasalardaki hastalıkları araştıma çalışmalarına adadığı için “yarasa kadın” olarak bilinen Wuhan Viroloji Enstitüsü bilim insanı Shi Zhengli, Çin televizyon ağı CHTN ile yaptığı röportajda virüsler hakkında uyarıda bulundu.

Ülkelerin hayvanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıklara dair araştırmalarını hızlandırması gerektiğini belirten Zhengli, “Eğer insanlığı sıradaki bulaşıcı hastalık salgınından korumak istiyorsak, doğada vahşi hayvanların taşıdığı diğer bilinmeyen virüsleri tanımalı ve erken uyarı vermeliyiz” dedi.

Zhengli, “Eğer onları incelemezsek muhtemelen başka bir salgın olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yarasa Kadın, ülkelerin Covid-19 ve sonraki salgınlara hazırlık için bulgularını şeffaf bir şekilde paylaşmaları gerektiğini söyledi.

Daha önce Avusturaly’da Geelong'daki Avustralya Hastalık Hazırlık Merkezi'nde çalışan Shi Zhengli, virüsün yanlışlıkla laboratuvarından sızmış olabileceğinden korktuğunu itiraf etmişti.

Covid-19'un genetik dizisinin daha önce üzerinde çalıştığı herhangi bir virüs ile eşleşmediği tespit edildiğinde büyük bir rahatlama hissettiğini vurgulayan Çinli bilim insanı, zellikle ABD Başkanı Donalt Trump tarafından dillendirilen “komplu teorilerinin” ardından Wuhan Viroloji Enstitüsü'nün hedef haline getirilmesinden endişe duyduğunu söyledi.

“Ancak görev ve araçtırmalar devam etmeli” diyen Zhengli, “Ortaya çıkardığımız şey sadece buzdağının görünen yüzü. Yarasa kaynaklı koronavirüsler daha fazla salgına neden olacak. Onlar bizi bulmadan önce onları bulmalıyız” diye konuştu.

Worldometers’ın verilerine göre dünya genelinde 5.5 milyon kişiye bulaşan corona virüsü nedeniyle 348 binden fazla insan hayatını kaybetti.