Gökbilimciler galaksimizin dışındaki bir yıldızı ilk kez böyle yakın çekti

Haber Merkezi - Gökbilimciler ilk kez Dünya'nın dışındaki bir yıldızın yakınlaştırılmış görüntüsünü elde etti. WOH G64 adlı yıldız 160 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Şili'deki Universidad Andrés Bello'dan astrofizikçi Keiichi Ohnaka, "İlk kez, Samanyolu'muzun dışındaki bir galakside ölmekte olan bir yıldızın yakınlaştırılmış görüntüsünü almayı başardık" dedi.

Dünyamızdan 160 bin ışık yılı uzakta bulunan WOH G64 yıldızı, Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskop İnterferometresi'nin (ESO'nun VLTI) sunduğu etkileyici keskinlik sayesinde görüntülendi.

Yeni gözlemler, bir yıldızın süpernovaya dönüşmeden önceki son aşamalarında gaz ve toz püskürttüğünü ortaya koyuyor.

Gözlem hakkında Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan yazıda Ohnaka, “Yıldızı yakından çevreleyen yumurta biçimli bir koza keşfettik. Heyecanlıyız çünkü bu, bir süpernova patlamasından önce ölmekte olan yıldızdan sert bir şekilde madde atılmasıyla ilgili olabilir” diye konuştu.

Yeni görüntülenen WOH G64 adlı yıldız, galaksinin yörüngesinde dönen küçük gökadalardan biri olan Büyük Macellan Bulutu'nun içinde yer alıyor. Gökbilimciler tarafından onlarca yıldır bilinen bu yıldız güneşin yaklaşık iki bin katı büyüklüğünde.