Efsanelerde depremin habercisi kabul ediliyor: 4 metrelik 'Kıyamet balığı' görüldü

Haber Merkezi - ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Diego şehri kıyılarında okyanus yüzeyinde yüzen ve nadiren görülen gizemli bir derin deniz canlısı bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Uzmanlar, yılanı andıran canlının incelenmek üzere karaya çıkarıldığını aktardı.

3.6 metrelik 'kıyamet balığı'

Milliyet’in haberine göre, Scripps Oşinografi Enstitüsü'nün yaptığı açıklamada, gümüş renkli ve 3.6 metre uzunluğundaki kürek balığının geçtiğimiz hafta sonu San Diego şehir merkezinin kuzeyinde konumlanan La Jolla Koyu'nda bir grup şnorkelli yüzücü ve kanocu tarafından bulunduğunu kaydetti.

Uzmanlardan Ben Frable'a göre, bu, 1901'den beri Kaliforniya'ya bir kürek balığının vurduğu bilinen 20. sefer. Scripps, 'kıyamet balığı' olarak da bilinen kürek balıklarının doğal afetlerin veya depremlerin habercisi olarak efsanevi bir üne sahip olduğunu, ancak böyle bir ilişkinin kanıtlanmadığını da söyledi.

Kürek balıkları altı metreden daha uzun olabilir ve normalde ışığın ulaşamadığı mezopelajik bölge adı verilen okyanusun derin bir bölümünde yaşarlar.

Japon efsanesinde doğruluk payı mümkün

Yüzücüler kürek balığını bir su bisikleti üzerinde kıyıya getirdiler. Daha sonra bir kamyonetin kasasına transfer edildi. Bilim insanları, canlının ölüm nedenini belirlemek için Cuma günü gerçekleştirilmek üzere bir otopsi planladılar.

2013 yılında, iki kürek balığı Kaliforniya sahillerine vurduğunda, bilim insanları onların bir depremden günler veya haftalar önce deniz tabanının altında meydana gelen sismik aktivite sonucu ölmüş olabileceklerini aktardılar.

Anglia Ruskin Üniversitesi'nde hayvan biyolojisi öğretim görevlisi olan Rachel Grant, kürek balıklarının ortaya çıkmasının bir depremden önce geldiğine dair eski Japon efsanesinde biraz doğruluk payı olabileceğini anlattı.

'Yakından izleyeceğim'

Dr. Grant, "Teorik olarak mümkün çünkü bir deprem meydana geldiğinde kayalarda basınç birikmesi olabilir ve bu da suya elektrik yüklü iyonların salınmasına sebep olan elektrostatik yüklere yol açabilir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Bilim insanına göre bir diğer ihtimal ise, depremden önce büyük miktarda karbon monoksit gazının salınması ve bunun da kürek balıklarının da dahil olduğu derin deniz canlılarını etkileyebilmesi. Dr. Grant, "Bu tür gözlemlerin ardındaki jeofiziksel süreçler bir depremden önce gerçekleşebilir. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca Kaliforniya'yı yakından izleyeceğim" diye ekledi.