Haber Merkezi – Araştırmalara göre, her yıl dünya çapında yaklaşık bir milyon çocuk annelerini kanser hastalığı nedeniyle kaybediyor. Öte yandan erken tarama eksikliğinin daha yoksul ülkelerde ölümlere neden olduğu belirtiliyor.
19 Ekim Çarşamba günü İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Dünya Kanser Kongresi'nde ilk kez kanser nedeniyle öksüz kalan çocukların sayısı değerlendirildi.
Veriler, Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nın (IARC) Afrika'da yaptığı bir araştırmalar sonucunda derlendi.
Araştırma, Namibya, Uganda, Zambiya ve Nijerya'da meme kanserine yakalanan 2.000'den fazla kadın üzerinde yapıldı ve bu kadınların yarısından fazlasının sadece 5 yıl içinde hayatını kaybettiği tespit edildi.
Buna göre, 2020 yılına kadar bir milyon çocuk annesiz kaldı.
Araştırmada ayrıca, anne ölümlerinin çocuklar üzerindeki etkisinin yeterince araştırılmadığı ve belgelenmediği belirtildi.
IARC raporunda bu annelerin yüzde 45'inin meme ve rahim kanserinden öldüğü belirtildi. Ancak araştırmacılar bu iki kanser türünü önlemenin birçok yolu olduğunu söylüyor.
Araştırmaya göre, Sahra Altı Afrika'da aileler kanser hastalarının tedavisi için arazilerini satmak zorunda kalıyor ve çocuklarının eğitimi için para bırakamıyor.
Dünya genelinde 35 ila 50 yaşları arasında kadınlar erkeklerden daha fazla üreme organlarındaki kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor.
Ancak zaman geçtikçe, erkeklerde prostat ve yaşam tarzıyla ilgili kanser türleri de artıyor.
Dünya Kanser Kongresi'nde konuşan Uluslararası Kanser Kontrol Birliği (UICC) CEO'su Cary Adams, meme, servikal, kolorektal ve prostat gibi daha kolay tedavi edilebilen kanserlere dahi erken teşis konulmadığını söyledi.
Adams, "Yüksek gelirli ülkelerde kansere yakalananların yüzde 80’ninin, düşük ve orta gelirli ülkelerde ise yüzde 20'sinin hayatta kalabildiğini ve bu konuda bir eşitsizlik olduğunu” dile getirdi.
Cary Adams, tarama eksikliğinin daha yoksul ülkelerde ölümlere neden olduğunu ifade etti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın