Rus koronavirüs aşısını bulan bilim insanı henüz 30 yaşında

Haber Merkezi – Rusya’da, koronavirüse karşı tescil edilen ilk aşının bulunması çalışmalarına katılan ekibin içerisinde yer alan 30 yaşındaki biliminsanı İlnaz İmatdinov, bir anda “ülkenin kahramanı” oldu.

Rusya Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz hafta, koronavirüse karşı tescil edilen ilk aşı olma özelliğini taşıyan "Sputnik V"in üretimine başlandığını duyurdu.

Aşı kadar, aşıyı geliştiren ekip de dünya tarafından merak konusuydu. Çoğu kişi, dünyayı sarsan SARS-CoV-2 koronavirüsüne karşı aşıyı geliştirebilecek kişinin virüsler konusunda en az 20 yıllık bir deneyime sahip olmasını bekliyordu.

Ancak aşıyı bulan ekibin içerisinde yer alan ve aşının yaratıcısı olduğu söylenen Rus Novosibirsk Viroloji Merkezi'nden (Vector) virolog Ilnaz Imatdinov'un henüz 30 yaşında olduğunu öğrenen Rus basını onu "çağın kahramanı" ilan etti.

Rus basınına göre Ilnaz Imatdinov, geliştirdikleri koronavirüs aşısından o kadar emindi ki, aşıyı ilk kendi üzerinde deneyen 60 gönüllüden biri oldu.

Ilnaz Imatdinov 2011 yılında henüz 24 yaşındayken Ulyanovsk Devlet Ziraat Üniversitesi (UlGAU) Veterinerlik ve Biyoteknoloji Fakültesinden onur derecesiyle mezun oldu.

İlnaz İmatdinov, 2014 yılında "Rift Valley virüsünün immünodominant proteinlerini kodlayan yapay genlerin yapımı ve klonlanması" konulu doktora tezini başarıyla verdi.

Novosibirsk Viroloji Merkezi'nden (Vector), özel bir girişim olduğu için çalışmalarını gizli turuyor.

Yaklaşık 6 yıldır Vector’da virology olarak çalışan Imatdinov’un laboratuvardaki çalışmaları gizli olduğu için gazetecilerle doğrudan iletişim kurmasına izin verilmiyor.