Kürt gençleri teknoloji alanında sağlam adımlarla ilerliyor

16-04-2019
Ali Güney
Foto - Rudaw
Foto - Rudaw
Etiketler Erbil HİTEX Fuar 2019 Elektronik Fuarı Teknoloji
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil’de açılan HITEX Bilim ve Teknoloji Fuarında Kürdistanlı gençlerin AR-GE çalışmaları dikkat çekti.


Sponsorluğunu Rûdaw Medya Grubunun üstlendiği fuara 100’ün üzerinde yerli ve yabancı teknoloji firması katıldı.

 

Rûdaw’a konuşan Elektronik mühendisliği öğrencisi Dane Cebar yaptığı 3 boyutlu yazıcı hakkında bilgi verdi,“3 boyutlu yazıcı geliştirdim ham maddesini farklı firmalardan tedarik ettim ama yazılım ve elektronik sistem tamamen bana ait. Adım adım geliştirdiğimiz yazılımda farklı bir özellik ekledik, mesela sıradan 3 boyutlu yazıcılarda akımın gitmesiyle birlikte cihaz kendini sıfırlıyordu, geliştirdiğimiz teknoloji ile cihaz kaldığı yerden işlemine devam ediyor” dedi.

 

Son zamanlarda tüp bebek tedavisinde kullanılan mikroçip teknolojisinin yeni versiyonu çıktı. Kürt gençleri, kanser tedavilerinde alternatif olan versiyonunu geliştirdi.

 

Dr. Smart şirketin fuar sorumlusu Hiran Ömer şunları ifade etti:

 

“Doktor kontrolünden geçen bir hastanın diyelim ki bir damarına sinyal gönderilmesi gerekiyor. Elimde görmüş olduğunuz bu mikroçip vücudun belirlenen bir noktasına yerleştiriliyor. Mikroçip sayesinde etkisiz hale gelen hücrelere sinyal gönderiliyor. Kanser hastalarına uygulanan kimyasal tedavi ve radyo tedaviden daha az bir maliyetle insanlar tedavi olma imkânına sahip oluyor”.

 

Genç, yetişkin her kesin ilgi odağı olan PUBG oyununa özel uyarlanan eldiven konsol, Saman Salam adında bir Kürt Öğrencisi tarafından geliştirildi.

 

Rûdaw’a konuşan Salam “Kurdish Teknoloji adı altında geliştirdiğimiz eldiven konsolu bilgisayar ve atari oyunlarına uyarlanıyor. Eldiveni elimize taktıktan sonra parmaklarımızı hareket ettirmemiz yeterli oluyor. Üzerinde Ar-Ge çalışması yaptığımız proje sadece eldivenle sınırlı kalmıyor ileride bütün vücuda ayarlanan mekanizma geliştireceğiz” diye konuştu.

 

Organizasyonun ilk olmasına rağmen yoğun ilgi gördü. Fuar 17 Nisan’a kadar devam edecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli