İsrailli bilim insanları, hasta dokusundan canlı kalp üretti

Haber Merkezi - Tel Aviv Üniversitesi'nde görevli İsrailli bilim insanları, insan dokusunu kullanarak 3 boyutlu yazıcıda canlı kalp üretmeyi başardı.

Advanced Science'da yayınlanan araştırmaya göre, İsrailli bilim insanları insan hücreleri ve damarlarını kullanarak canlı kalp üretti. 

Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları sıvı içinde uyuyan kiraz büyüklüğündeki kalp hakkında bilgi verdi.

Bilim insanlarından Profesör Tal Davie, “Hücreleri ve kan damarları ile birlikte ilk kez bütün bir kalbi ilk kez basıyoruz, aynı zamanda hasta vücudundan elde edilen madde ve hücreleri ilk kalp yapmak için kez kullanıyoruz” dedi.


Araştırmacılar, kalbi oluşturmak için hastanın yağ dokusunun bir biyopsisini aldı, hücreleri çıkardı ve onları kollajen ve diğer biyomalzemelerden ayırdı, kök hücreleri yapmak için yeniden programladı ve sonra onları kalp hücrelerine ve kan damarı hücrelerine ayırdı.

"İnsan kalbi de aynı teknolojiyle üretilebilecek"

Tel Aviv Üniversitesi'nde yürütülen çalışmada üretilen kalp pembe-mavi renkte ve sadece bir tavşan kalbi büyüklüğünde. Ancak çalışmayla ilgili bilgi veren proje direktörü Doktor Tal Dvir, daha büyük boyutlardaki insan kalbinin de aynı teknolojiyle üretilebileceğini söyledi.

Üç boyutlu yazıcıda kalp üretmek en fazla üç saat sürüyor. Ancak araştırmaya yürüten ekip, üretilen kalbin kasılıp gevşeme becerisi olsa da, hücrelerin kan pompalamayı yani ‘’kalp gibi davranmayı’’ öğrenmesi gerekiyor.

 


Araştırmacılar, hastaların hücrelerini ve ‘’biyo mürekkep’’ adı verilen şeker ve protein karışımı biyolojik bir materyal kullanarak, yağ dokularından parça aldı.

Önce bağışıklık sistemiyle uyumlu, kan damarları olan kalp yamaları, ardından da tüm kalp üretildi.

“Belki 10 yıl içinde dünyadaki pek çok hastanede organ yazıcıları olacak ve bu prosedürler bir rutin haline gelecek” ifadelerini kullanan Doktor Dvir, kalp bağışının az olması nedeniyle bu alanda gelişmelerin aciliyetine dikkat çekti.