İsviçre, dünyanın en güçlü altıncı süper bilgisayarını tanıttı: 'Alpler'

15-09-2024
Etiketler İsviçre Dünyanın en güçlü bilgisayarı Alpler
A+ A-

Haber Merkezi - İsviçre, türünün dünyadaki en güçlü örneklerinden biri olan "Alpler" adlı yeni süper bilgisayarı tanıttı.

Lugano'daki İsviçre Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi (CSCS) çalışanları, bilgisayarın haziran ayındaki sıralama yapıldığında henüz tamamlanmadığı için bugün daha da üst sıralarda yer alabileceğini belirtiyor.

İsviçre, türünün dünyadaki en güçlü örneklerinden biri olan "Alpler" adlı yeni süper bilgisayarı tanıttı.

Alpler, Top 500 indeksi tarafından haziran ayında yayınlanan küresel süper bilgisayar sıralamasında ABD ve Japonya'nın makinelerinin ardından altıncı sırada yer almıştı.

Alpler'i geliştiren Lugano'daki İsviçre Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi (CSCS) çalışanları, sıralamanın yapıldığı tarihte henüz tamamlanmadığı için bilgisayarın bugün daha da üst sıralarda yer alabileceğini belirtiyor.

Yeni süper bilgisayarın odak noktası bilimsel araştırmalar olacak ve tıp, uzay araştırmaları ve klimatoloji alanlarındaki karmaşık hesaplamalarda kullanılacak.

Tanıtıma katılan Federal Meclis Üyesi ve Ekonomi Bakanı Guy Parmelin, Alpler bilgisayarının İsviçre için "bilgi ve ilerlemeyle karakterize edilen bir gelecek vizyonunun ifadesi" olduğunu dile getirdi.

"Eğer ilerlemezseniz geride kalırsınız. Ve eğer lider konumumuzu korumak ve vazgeçilmez olmak istiyorsak bu, yatırım gerektirir."

Öte yandan süper bilgisayarın bir dezavantajı var: yüksek güç tüketimi.

CSCS Direktörü Thomas Schulthess, Alpler'i çalışır durumda tutmanın yaklaşık 15-20 milyon İsviçre Frangı'na (562,492,841 - 787,489,978 Türk Lirası) mal olacağını tahmin ediyor. Ancak teknoloji, enerji verimliliğindeki bu eksikliği hızıyla telafi ediyor.

Schultess, standart bir dizüstü bilgisayarın Alpler'in bir günde yapabildiği hesaplamaları 40.000 günde yapabileceğini belirtiyor.

 

Kaynak: Euronews

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli