Efrinli kız öğrenci Almanya'da Abitur diploması alarak tıp okumaya hak kazandı

13-07-2024
Hemin Abdullah
Etiketler Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Abitur
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) - Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde Efrinli Kürt öğrenci Abitur derecesini alarak tıp fakültesine girmeye hak kazandı.

Rojava ve Suriye’deki çatışmalardan dolayı Almanya’ya yerleşen Efrinli ailenin kızı olarak burada dünyaya gelen Lilav Hüseyin, üniversite giriş sınavı olarak da bilinen Abitur'ı 0,8 ortalamayla bitirerek tıp fakültesini kazandı.

Rûdaw'a konuşan Efrinli Lilav Hüseyin, Almanya'daki Abitur derecesinden bahsederek, "Lisede 0.8 puan alabildim. Sonuç olarak tıp fakültesini kazandım. Amacım insanlara yardım etmek" dedi.

Abitur diplomasına sahip öğrenciler, tabi oldukları uyruğa bakılmaksızın, Avrupa Birliği vatandaşı öğrencilerle aynı haklara sahip oluyor.

Alman not sistemine göre verilen Abitur notu, bir ile altı arasında değişmektedir. En başarılı not 1,0 sayılırken; 4,0 üzeri (4,0 hariç) alan öğrenciler, Abitur diplomasını almaya hak kazanamazlar. 1,0 ile 2,0 arasındaki Abiturlar çok yüksek bir başarıyı gösterir.

Öğrencilerin Alman üniversitelerinde okumaya hak kazanması için Abitur not ortalamasının yüksek olması gerekiyor.

Gymnasium Leopoldinum Lisesi'nde okuyan 18 yaşındaki Efrinli Lilav Hüseyin, Almanya'da doğdu ve burada eğitim aldı.

Sınavlara çalıştığı süre boyunca kendisine yardım eden ailesine teşekkür eden Lilav Hüseyin, “Tıp fakültesini seçmemdeki en temel amaç doktor olup hastalara yardım etmektir" dedi

Lilav Hüseyin, diasporada yaşayan Kürt öğrencilere çağrıda bulunarak Kürtleri gururlandırmak için yüksek puanlar hedeflemelerini istedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli