Erbil (Rûdaw) – Hologram, son yıllarda ortaya çıkmış, reklam ve izleme aracı olarak ön plana çıksa da son zamanlarda tıbbi alanlarda kullanımı adeta hayat kurtarıyor. Ciddi cerrahi müdahalelerin yanı sıra TIP öğrencilerinin eğitiminde de rol oynayan hologram sistemi, tıbbi müdahalaler sırasında yaşanabilecek olumsuz vakaları en alt limite indirgemeye aday bir teknoloji olarak ön plana çıkıyor.
Rûdaw TV’de yayınlanan NEXT programın bu bölümünde Namo Abdullah, hologram teknolojisinin TIP ve Sağlık sektöründeki kullanımını araştırdı.
Hologramı sistemi aslında pilotların eğitim gördükleri uçuş simülatörleri ile aynı mantığa sahip. Tıp öğrencileri sanal gerçeklik ile holografik hastalar üzerinde bu sistem sayesinde eğitim görebilecek.
Sanal ortamda hastanın muayenesinden tıbbi müdahalelere kadar seçenekler sunacak olan sistemin başka yetenekleri de var.
Proje uzaktaki uzmanlara müdahale şansı da sunacak. Muayene veya ameliyat sırasında, operasyonu yürüten uzman, uzaktaki meslektaşlarından yardım alabilecek. Mesafeleri ortadan kaldıracak bu sistemi tasarlarken Mürsel Haspulat yeterli deneyim alamayan tıp öğrencilerinden yola çıkılmış.
Tıbbi hatalar yüzünden Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 250 bin kişi hayatını kaybediyor.
Dünya çapında tüm tıbbi hataların yüzde 8'inden fazlası burada yani ABD'de meydana geliyor. Bu da tıbbi hataları ülkedeki üçüncü en büyük ölüm nedeni haline getiriyor.
Rûdaw’a konuşan HyperVSN CEO’su Ala Dziamidava “Bu, teknolojimizin hayata geçirdiği 3 boyutlu etkidir. Neden? Çünkü hepimiz insanız. 3 boyutlu yaşıyoruz, bu dünyayı görüyoruz. 3D olarak etkileşime giriyoruz. Bugüne kadar sadece 2 boyutlu teknolojiyle sınırlıydık. Artık etkili değil. Biz insanlar olarak hayrete düşüyoruz ve 3 boyutlu nesnelerle o duygusal bağı kuruyoruz çünkü biyolojimiz bu şekilde çalışıyor” dedi.
HyperVSN CEO’su Ala Dziamidava şöyle devam etti:
“Örneğin VR veya AR'nin bu teknolojilerin başarısını gördük. Eksik olan tek şey yüzünüze her zaman bir şey sürmek zorunda olmanız değil mi? Takabiliriz ve halka açık değil. Paylaşamazsınız. Teknolojimizle getirdiğimiz şey, bazen buna genel AR diyoruz, bunu 3 boyutlu olarak deneyimliyoruz, ancak bir deneyimi yüzünüze herhangi bir gözlük takmadan paylaşabiliyorsunuz” dedi.
Cambridge Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Dr.Jonathan Martin, "Simülasyon, öğrencilerimizin güvenli bir ortamda başarısız olmalarını ve kendilerini başarısız olduklarında güvende hissetmelerini sağlıyor. Elbette bu gerçek hastalarla yapmak istediğimiz bir şey değil” diye konuştu.
Microsoft'un artırılmış gerçeklik AR veya karma gerçeklik MR başlığı olan HoloLens gözlüklerini muhtemelen görmüşsünüzdür, ancak HoloLens 2'nin piyasaya sürülmesiyle teknoloji son zamanlarda çok daha gelişmiş hale geldi ve karma gerçekliğe olanak tanıdı ve bunun sağlık hizmetlerinde inanılmaz
Asya'dan Avrupa'ya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar birçok sağlık kurumu teknolojiyi zaten kullandıklarını ve gördüklerini söylüyor. Bunun dönüştürücü etkisi Singapur Ulusal Üniversite Hastanesi'nde (NUHS) örneğin cerrahlar, beyin cerrahisi, kalp karaciğer nakli ve yüz rekonstrüksiyon ameliyatları da dahil olmak üzere çeşitli uzmanlık alanlarında 100'den fazla vakayı planlamak ve yönlendirmek için HoloLens 2'yi kullanıyor.
Teknoloji, gerçek dünyadaki nesnelerin hassas 3 boyutlu görselleştirilmesine olanak tanıyarak doktorların bakım noktasında 3 boyutlu MRI görüntülerine başvurmasına da yardımcı oluyor.
Singapur Ulusal Üniversitesi Ass. Prof Lydia Lau, bu yeni teknoloji hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Geleneksel olarak öğrencilere, hemşirelik öğrencilerine eğitim verdiğimizde, onlara hemşirelik laboratuvarında eğitim veriyoruz. Bu oldukça emek yoğun bir iş. Ayrıca organize edilmesi gereken çok sayıda lojistik var. Yani öğrenciler sırayla pratik yapıyorlar ve bu oldukça zaman alıcı olabiliyor. Karma gerçeklikle aslında daha verimli oluyor çünkü öğrenciler bölünmemiş bir ilgi alabiliyor. Zaman açısından daha verimlidir. Aynı zamanda daha esnektir ve öğrenciler istedikleri zaman kayıt yaptırabilir ve pratik yapmaya gelebilirler."
Rûdaw’a konuşan HyperVSN Satış Direktörü Chris Smith, “Örneğin kalbi kullanalım. Kalbi hareket ettirin ve kapakçığa bakın. Kalp kapakçığına farklı açılardan bakın. Bu, eğitim veren cerrahlara sadece bir resmini görmekten daha fazla bilgi veriyor" dedi.
Hologramlar tıp eğitiminde kadavraların yerini tamamen alabilir mi? Bu hala cevaplanması gereken bir soru. Ancak yeniden kullanılabilen hologramların burada sağlayabileceği tüm faydaları düşünün. Cerrahlar organların, kemiklerin ve dokuların sanal 3 boyutlu modelleriyle etkileşime girerek bunların mekansal ilişkileri hakkında sezgisel bir anlayış kazanabilir.
Bu ihtimal olmayabilir. Ancak bana göre bu teknolojideki ilerlemeler, ameliyatların daha hassas hale getirilmesi, hastaların daha iyi bilgilendirilmesi ve genel sağlık sistemimizin daha iyi hale getirilmesi konusunda gerçek bir umut vaat ediyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın