ABD'nin Çin'e yönelik robot teknolojileri savaşı Avrupa'ya sıçradı
Erbil (Rûdaw) - Gelişmiş robot teknolojilerinde kullanılacak olan yeni nesil 5G teknolojisini kullanmayı planlayan Avrupa ülkeleri Çinli Huawei Telekomünikasyon şirketine yönelmeye başladı.
Avrupa ülkeleri 5G teknolojisi için Çin merkezli Huawei Telekomünikasyon şirketine yönelmeye başladı. Ancak ABD Avrupa pazarında %40'lık paya sahip olan Huawei'ye karşı Avrupa ülkelerini uyardı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Pazartesi günü Avrupa ülkelerini uyararak, Çinli Telekomünikasyon şirketinin ABD ile AB ilişkilerine zarar verebileceğini söyledi.
Komünizm ile yönetilen Çin Halk Cumhuriyeti merkezli Huawei 1987'de Halk Kurtuluş Ordusu'nun eski mühendislerinden Ren Zhengfei tarafından kurulmuştu.
ABD: Huawei teknolojilerini kullanan ülkelerle müttefik olmamız zor hale gelir
Orta Avrupa ülkelerine bir dizi ziyaret gerçekleştiren Mike Pompeo, Macaristan'da yaptığı konuşmada Avrupa ülkelerini Huawei'nin faaliyetlerine karşı uyararak, Huawei ağlarının taşıdığı riskler hakkında bildiklerini paylaşmanın sorumluluğu içinde olduklarını belirtti.
Macaristan yönetimi ve halkının gizli bilgilerininin tehlikede olduğunu söyleyen Pompeo, söz konusu telekomünikasyon şirketinin “Çin istihbaratına bilgileri sızdırdığı” imasında bulundu. ABD'li yetkili ayrıca, “Huawei teknolojilerini kullanan ülkelerle müttefik olmamız, destek vermemiz daha da zor hale gelir” dedi.
ABD hükümeti “güvenlik endişesi” gerekçesiyle dünya ülkelerini Huawei'nin yeni nesil 5G teknolojilerinden uzak durmaya çağırıyor.
Çin: Suçlamalar ahlaksız ve haksızca
Bu girişimler önümüzdeki süreçte Çin ile ABD arasında nasıl bir teknoloji savaşı olacağının işareti olarak öne çıkıyor.
Geçtiğimiz Salı günü Washington yönetimini eleştiren Pekin, ABD'yi “dünya ülkelerini Çin'e karşı kışkırtmak” ile suçladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, yaptığı basın açıklamasında, ABD'nin Çin şirketlerinin gelişimini engellemek için dayanaksız ve kaynaksız bir şekilde acımasızca suçlamalarda bulunduğunu, bu girişimlerin “haksız” ve “ahlaksızca” olduğunu söyledi.
5G teknolojisi neden bu kadar önemli?
Robotlar, özerk araçlar ve diğer potansiyel teknolojilerin çevreleriyle gerçek zamanlı etkileşim kurabilmeleri için büyük miktarda bilginin anında aktarılması gerekecektir. Düşük gecikme süresi ve diğer kablosuz bağlantı biçimleri sorunlara sebep olmaktadır. Bu yüzden yüksek bant genişliğine yani yüksek veri akışına sahip 5G, robot teknolojileri için en iyi seçimdir.
ABD gelişmiş 5G teknolojileriyle Avrupa'ya dev yatırımlar yapmaya başlayan Çin'e karşı suçlamalar yöneltiyor, söz konusu ülkelerin bu teknolojilerden uzak durmasını istiyor.
Dünyanın en iyi akıllı telefon üreticilerinden biri olan Çinli Huawei, ürünlerinin ulusal bir güvenlik riski oluşturduğuna ilişkin ABD'nin iddialarını defalarca reddetti. Ayrıca Çin hükümeti ile bağlantısı olmayan özel bir şirket olduğunu da savunuyor.
Huawei Technologies Macaristan CEO'su William Wu, “Tüm hükümetleri kanıtlara objektif olarak bakmaya ve 5G'ye açık, katılımlı bir yaklaşım sürdürmeye teşvik ediyoruz” diyerek, “Bir tedarikçiyi siber güvenlik alanındaki teknolojik gelişmelerden dışlamak, teknik ve ekonomik ilerlemeye ve rekabete zarar verecektir” ifadesini kullandı.
Avrupa ülkelerinin tavrı
ABD pazarında dışlanan Huawei, Avrupa'da telekomünikasyon teknolojileri pazarında %40 oranında paya sahip.
İngiltere Telekomünikasyon şirketlerinden Vodafone “Endişelenmeyi gerektirecek bir şey görmedik” diyerek Avrupa'daki siyasi belirsizlikten dolayı Huawei ekipmanlarını 5G çekirdek ağlarda kullanmayacaklarını açıkladı.
Huawei teknolojilerini devlet kurumlarında kullanan İngiltere, güvenlik kaygılarını gidermek için 2 milyar dolar harcıyor.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 5G ağlarını geliştirme sürecinde ülkede büyük tartışmaların olduğunu belirterek, “Şirketlerin Çin devletine kullanılan tüm verileri vermediğinden emin olmak için Çin ile konuşmamız gerekiyor” dedi.
İtalya farklı düşünüyor
Son bir haftada, ABD'nin Huawei'yi Avrupa'da engelleme girişimlerine sadece İtalya yanaşmadı. İtalya Huawei ekipmanlarını 5G teknolojilerinde kullanmayı düşünüyor.
Avustralya ve Yeni Zellanda'nın yaklaşımı
ABD'nin Avrupa dışındaki müttefikleri Avustralya ve Yeni Zelanda, geçtiğimiz yıl ülkede Huawei'ye ait ekipmanların 5G şebekelerinde kullanılmasını yasakladı.
Kanada ile Çin arasındaki Huawei krizi
Çin ile zaten sorunlu olan Kanada da Huawei'yi kısıtlamaya yönelik adımlar atmaya hazırlanıyor. Kanada'yı “sorumsuz kararlar” almakla suçlayan Çin, asıl meselenin “ideolojik” ve “Jeopolitik” çelişkiler olduğunu öne sürdü.
Kanada polisi, Aralık ayında ABD'nin talebi üzerine Huawei Mali İşler Müdürü Meng Wanzhou'yu gözaltına aldı. Meng, aynı zamanda Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei'nin kızıdır.
Tutuklama olayı Çin ve Kanada ilişkilerinde krize sebep oldu
Meng'in kendilerine iade edilmesini iseyen ABD Adalet Bakanlığı'na göre Meng ve Huawei “bankaları dolandırdı” ve “İran'a yönelik yaptırımları ihlal ediyor.” Meng ve Huawei ise suçlamaları reddetti.
Robotların giderek geliştiği dünyamızda Huawei küresel olarak önemli bir yer edinmeye çalışıyor. Casusluk ve siber saldırılar konusunda sık sık gündeme gelen Çin Halk Cumhuriyeti'nin dev teknoloji şirketlerinden Huawei'nin Avrupa ve NATO ülkelerinde tasfiye edilme girişimleri dünyada yankı uyandırmaya devam edecek gibi görünüyor.