ŞIRNAK – II. Melayê Cizîrî Sempozyumu başladı

12-10-2023
Abdulselam Akıncı
Etiketler Şırnak Cizre Melayê Cizîrî Sempozyumu
A+ A-

Şırnak (Rûdaw) - Şırnak Üniversitesi’nin öncülüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen Melayê Cizîrî Sempozyumu’na Kürdistan Bölgesi, Rojhılat ve Rojava’dan da bir çok isim katılıyor. Katılımcılar Melayê Cizîrî’nin “varlık” fikrini, düşüncelerini, şiirlerini ve dünyaya bakışını anlatacak.

Şırnak Valiliği, Şırnak Üniversitesi, Cizre Kaymakamlığı ve Cizre Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen II. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu başladı.

Kürt Edebiyatının en önemli ismi olan Melayê Cizîrî’nin “varlık” fikri, düşünceleri, şiirleri ve dünyaya bakışının anlatılacağı sempozyuma katılan akademisyenler Cizre Belediyesi Konferans Salonu ve Medreseya Sor’daki oturumlarda sunum yapacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan, Şırnak Valisi Cevdet Atay, Cizre Kaymakamı Nazlı Demir ve Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ile birlikte Türkiye’den pek çok akademisyen ve öğretim görevlisinin katılacağı sempozyoma Kürdistan Bölgesi’ndeki üniversitelerden pek çok akademisyen ile Rojhılat ve Rojavalı akademisyen ve araştırmacılar katılıyor. 

Kürdistan Bölgesi’nden araştırmacı yazar Tahsin Doski, Rojavalı araştırmacı Fener Rojbiyani, Rojhılat Kürdistan Üniversitesi’nden Dr. Yadullah Paşabadi'nin konuşmacı olarak katılacağı sempozyumda ayrıca şu akademisyenler de hazır bulunuyor:

Rojhılat Kürdistan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Serbaz, Şam Üniversitesi’nden Dr. Safi Zevenki, Norveç’ten akademisyen Dr. Muhammed Rawendi, İsveç’ten Dr. Ferhad Şakeli, İran Allameh Tabataba Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Şems, Rojhılat’tan araştırmacı yazar Macid Babamerdoxâ, Soran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pakistan Sabir, Koye Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cewad Ali, Halepçe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Semir Abdullah, Erbil Selahaddin Üniversitesi’nden Dr. Fahri Süleyman.

Sempozyumun açılışında Cizre Kaymakamı Nazlı Demir’in ardından bir konuşma yapan Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Melayê Cizîrî’nin yörede tasavvuf anlayışı üzerinden inşa edilen dini anlayışın öncü isimlerinden biri olduğunu söyledi.

Melayê Cizîrî’nin dünya görüşünü anlatan Alkış, ayrıca büyük eseri Divan’ından beyitler okudu ve  yapıt hakkında bilgi verdi.

Alkış sempozyumda sunulacak tebliğlerin Melayê Cizîrî’nin daha iyi tanınıp anlaşılmasına vesile olmasını diledi.

Alkış’ın ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da kürsüye çıkarak Kürtçe ve Türkçe bir konuşma yaptı.

“Dileğim odur ki Mela’nın kadim sesi, avazı ve aşkı ebediyete kadar milletimize rehberlik etsin, gönüllerimizi yeniden aydınlatsın” diyerek konuşmasına başlayan Orhan, 400 yıl evvel bu topraklarda yaşayan ve bugünlere olağan üstü bir eser olarak Divan’ı bırakan Melayê Cizîrî’yi bugün halkın büyük oranda henüz yeni tanıdığını söyledi.

Melayê Cizîrî’yi babasından tanıdığını ve kasidelerini ondan öğrendiğini anlatan Gülşen Orhan, felsefesi anlaşıldığında ne kadar büyük bir şair olduğun da anlaşılacağını belirtti.

Orhan, Melayê Cizîrî’nin Divan’ının da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden basıldığını hatırlattı.

Gülşen Orhan, “Bir millet kendi kültürünü, tarihini, değerlerini bildikçe ve sahiplendikçe büyür. Bu eserler sadece Kürtlerin değil, bütün milletimizin emsalsiz değerleridir” dedi.

Gülşen Orhan’ın ardından Şırnak Valisi Cevdet Atay da bir konuşma yaptı.

Ardından Melayê Cizîrî’yi anlatan bir sinevizyon gösterildi. Ardından büyük Kürt şairin kasideleri eşliğinde “Raks û Sema” gösterisi düzenlendi.

Bu yıl 12-14 Ekim tarihlerinde yapılacak olan sempozyumun son gününde ziyaretçi ve akademisyenler ilçenin tarihi yerlerini gezecek.

Melayê Cizîrî (Mela Ehmedê Cizîrî)

Botam Emirliği döneminde yaşamış ünlü Kürt şair ve mutasavvıfı Melayê Cizîrî’nin “gerçek adı Ahmed’dir.

Melayê Cizîrî’nin doğum tarihi hakkında çeşitli rivayetler vardır. Kendisinin şiirinde belirttiğine göre Hicri 974’te Cizre'de dünyaya gelmiştir. Buda Miladi takvime göre 1566 yılına denk gelir.

İlk hocası babasıdır. Sonra Kürdistan’ın birçok yerinde tahsilini devam ettirmiştir. Botan Beyi Mir Şeref Han’ın danışmanlığını yapmıştır.

Eserlerinden en ünlüsü Divan’dır. Divan’da toplam 140 şiir vardır.

Mela Ehmedê Cıziri’nin divanı Kürt edebiyatı açısından büyük bir zenginliktir. Mela Ehmedê Cıziri “Aşkın Piri” olarak tanınır.

Vefatına ilişkin birçok rivayet vardır. Hicri 1050’de vefat etmiştir. Mezarı şimdi Cizre’de, “Medresa Sor”dadır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli