Erbil (Rûdaw) - Genetik, paleoekolojik ve arkeolojik kanıtları birleştiren yeni bir çalışma, İran Platosu ve Kürdistan coğrafyasının, Afrika'dan göçlerinin ilk aşamalarında Homo sapiens için bir merkez görevi gören önemli bir coğrafi konum olduğunu ortaya çıkardı.
Atalarımızın yaklaşık 60.000 ila 70.000 yıl önce Afrika'yı terk edip Asya ve Avrupa'ya yayıldığı zaten kanıtlanmış bir durumdu. Peki ilk gruplar nereye yerleşti?
Avustralya İnsan Evrimi Araştırmaları Enstitüsü'nün Nature Communications'da yayınlanan çalışması insan popülasyonlarının Avrasya'ya eşit şekilde yayılmadığını ortaya koyuyor. Yaklaşık 70.000 ila 45.000 yıl önce arasındaki çok önemli bir döneme ışık tutan bu çalışma, bahsi geçen zaman diliminde nerede olduklarına dair boşluğu da ortadan kaldırıyor.
Bu çalışma, insan popülasyonlarının karmaşık yolculuğuna yeni bir ışık tutuyor ve türümüzün Avrasya'ya yayılmasına ilişkin önceki anlayışlara da meydan okuyor.
Araştırmasına göre atalarımız Afrika'yı terk ettiğinde ilk olarak Kürdistan coğrafyası, İran, güneydoğu Irak ve Suudi Arabistan üçgeninde yaşadılar. Daha sonra diğer gruplar Uzak Asya ve Avrupa'ya yayıldı.
Çalışma, bunu kanıtlamak için antik ve modern insan DNA'sı ve arkeolojik kanıtlarını analiz etti.
Bu bölge, Batı Asya'daki diğer bölgelere kıyasla daha büyük bir nüfusu destekleyebilecek uygun bir yaşam alanıydı.
Çalışmanın ortak yazarı Griffith Üniversitesi'nin Avustralya İnsan Evrimi Araştırma Merkezi Direktörü Profesör Michael Petraglia, bu çalışmanın erken insan hareketlerine dair çok daha net bir resim sağladığını söyledi.
Profesör Petraglia, "Çok disiplinli çalışmamız, eski geçmişe dair daha tutarlı bir bakış açısı sağlıyor ve Afrika'nın dışına doğru genişleme ile Avrasya popülasyonlarının farklılaşması arasındaki kritik döneme dair öngörüler sunuyor. İran Platosu önemli bir bölge olarak ortaya çıkıyor ve bu da daha fazla arkeolojik araştırmaya duyulan ihtiyacın altını çiziyor" dedi.
Çalışma sonucunda tespit edilen yerlerin bazıları bugünkü Kürdistan toprakları. Bilindiği üzere daha sonraki yıllarda atalarımızdan bir kısmı bu coğrafyaya yayılarak kalıcı yerler edinmeye karar verdi. Erbil'deki Şanedar Mağarası ve Süleymaniye'nin Çermo ve Bestansor köyleri bunun kanıtı.
İtalya'daki Padova Üniversitesi'nden insan türü genetikçisi ve çalışmanın baş yazarı Prof. Dr. Luca Pagani, "Sonuçlar, Afrikalı olmayan tüm insanların atalarının ilk aşamada kıtayı nerede terk ettiği sorusuna cevap veriyor" dedi.
Prof. Dr. Luca Pagani, "İran Platosu'nun erken insan göçü için bir merkez olduğunun ortaya çıkarılması, arkeolojik araştırmalar için yeni kapılar açıyor, türümüzün kıtalar arası yolculuğuna ilişkin anlayışımızı zenginleştiriyor ve bu bölgenin insanlık tarihini şekillendirmedeki önemli rolünü vurguluyor” diye ekledi.
Padova Üniversitesi'nden baş yazar Leonardo Vallini de, "Keşif, Homo sapiens'in Afrika dışındaki tarihinin 20.000 yıllık uzun bir bölümünü aydınlatıyor; bu, Neandertal popülasyonlarıyla etkileşimde bulunduğumuz bir zaman dilimi ve ilişkilere ışık tutuyor. Avrasya'daki çeşitli popülasyonlar arasında türümüzün Avrupa, Doğu Asya ve Okyanusya'daki demografik tarihini anlamak için önemli ipuçları sağlıyor" diye konuştu.
Kesin araştırmalara göre atalarımızdan bazıları, Orta Doğu'da bir süre kaldıktan sonra yaklaşık 50.000 yıl önce Asya ve Avrupa'ya yayılmışlar.
Atalarımızdan bazılarının Asya ve Avrupa'ya yayıldığında, bu bölgelerde başka insan türlerinin de var olduğunu gördüklerinde şok oldukları söyleniyor ve Avrupalı Neandertaller buna örnek olarak gösteriliyor.
Neandertallerin yaklaşık 40.000 yıl önce hangi sebeple soylarının tükendiği bilinmiyor ancak atalarımıza yakın olduklarını ve aralarında birleşme gerçekleştiği biliniyor.
Bu bilimsel çalışma geçmişimize dair en karmaşık sorularımızdan bazılarını yanıtlamamıza yardımcı oluyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın