Google kuantum bilgisayar çipi tanıttı; süper bilgisayarlardan trilyonlarca kat daha hızlı

11-12-2024
Etiketler Google Kuantum Bilgisayar Çip
A+ A-

Haber Merkezi - Google, teknolojide büyük bir devrim yaratabilecek ve kuantum bilgisayar konseptini gerçeğe yaklaştırabilecek bir kuantum bilgisayar çipi tanıttı.

Google'ın çatı kuruluşu Alphabet Inc, şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yıl (10 üzeri 25 yıl) sürede tamamlayabileceği bir problemi 5 dakikada çözdüğünü iddia ettiği yeni bir çip olan Willow'u tanıttı.

Google, “Willow” adını verdiği yeni kuantum çipinin önemli “atılımlar” içerdiğini ve “kullanışlı, büyük ölçekli bir kuantum bilgisayara giden yolu açtığını” savunuyor.

Google'ın çipi, parçacık fiziği ilkelerini kullanarak oldukça güçlü yeni bir bilgisayar türü oluşturmaya çalışan kuantum hesaplama olarak bilinen alandaki en son gelişme oldu.

Google, Willow'un, şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yıl sürede tamamlayabileceği bir problemi 5 dakikada çözdüğünü iddia ediyor.

Willow, Google'ın Kaliforniya'da özel olarak inşa edilen yeni üretim tesisinde üretildi.

Uzmanlar, Willow'un şimdilik büyük ölçüde deneysel bir cihaz olduğunu, yani çok çeşitli gerçek dünya sorunlarını çözebilecek kadar güçlü bir kuantum bilgisayarın hala yıllar ve milyarlarca dolar uzakta olduğunu belirtiyor.

Willow'u oluşturan Google'ın kuantum yapay zeka laboratuvarını yöneten Hartmut Neven, yaptığı açıklamada, Willow'un bazı pratik uygulamalarda kullanılacağını belirterek daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Neven, Willow'un performansının “bugüne kadar yapılmış en iyi kuantum işlemci” olduğu anlamına geldiğini öne sürdü.

Kuantum bilgisayarlar, telefonunuzdaki veya dizüstü bilgisayarınızdaki bilgisayarlardan temel olarak farklı bir şekilde çalışıyor. Bu bilgisayarlar, ultra küçük parçacıkların garip davranışlarını açıklayan kuantum mekaniğini kullanarak, geleneksel bilgisayarlardan çok daha hızlı bir şekilde problemleri çözebiliyor.

Kuantum bilgisayarların, bu yeteneklerini kullanarak yeni ilaçların geliştirilmesi gibi karmaşık süreçleri büyük ölçüde hızlandırabilecekleri umuluyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli