Berlin (Rûdaw) – Kürt Doktor Ciwan Selman, Kürdistan Bölgesi’nde engellilerin ilkokuldaki eğitimleriyle ilgili araştırma yaptığını, bazı pozitif ve negatif hususlar tespit ettiğini ve tezinin Kürtçe kopyasını yakın zamanda yayımlayacağını söyledi.
Rûdaw TV’de Hemin Abdullah’ın sunduğu Diaspora programa konuk olan Amsterdam Üniversitesi'nden akademisyen Ciwan Selman, Kürdistan Bölgesi’nde ilköğretimle ilgili bir araştırma yaptığını dile getirdi.
Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin eğitim alanında gereken altyapıyı oluşturmadan Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Beyannamesi’ni imzaladıklarını ifade eden Dr. Ciwan Salman, bu yönde karar vermek için erken olduğunu söyledi.
Hollanda’da yaşayan Salman, AB ülkesi Hollanda’nın eğitim alanındaki önemli çalışmalarına rağmen ülkenin 2016’da BM Evrensel Beyannamesi’ni imzaladığını aktardı.
Kürdistan Bölgesi’ndeki eğitim sisteminde sorunlar olduğunu belirten Dr. Ciwan Salman, “Aslında ben de eğitimimin bir kısmını Kürdistan'da aldım. Hollanda'ya geldiğimde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimimi burada sürdürdüm ve şimdi profesörlüğe doğru ilerliyorum. Bu da beni Hollanda'ya dönüp bu alanda doktora yapmaya teşvik etti” dedi.
Kürdistan Bölgesi’ndeki eğitim sistemiyle ilgili birçok hususta farklı görüşlere sahip olduklarını belirten Salman, “Bu yüzden yıllar içerisinde ülkenin genel eğitim süreci hakkında bugüne kadar kapsamlı bir araştırma yaptım ve sonunda birçok olumlu ve olumsuz yönünü tespit ettim. Yaptığım araştırmada engellilerin eğitimine odaklandım. Kürdistan Bölgesi ile Hollanda’daki engelli okulları ve eğitimleri arasında çok benzerlik tespit ettik. Yani sistem Hollanda'dakine çok yakın, bu olumlu bir nokta ancak petrol gelirlerinden eğitim için harcamalarının yapılmaması negatif bir husus, bu aynı zamanda yolsuzluk yapanlar açısından olumsuz bir nokta” diye konuştu.
Kürdistan Bölgesi’ndeki eğitim sisteminin olumlu ve olumsuz yönlerine de değinen Dr. Ciwan Salman, “İskandinav eğitim sisteminin getirilmesi ve uygulanması bence çok olumlu bir noktaydı. Peki, sistemin hayata geçirilmesinden önce tüm prosedürler hazırlanmış mıydı, koşullar buna uygun muydu? Bu programın uygulanması zaman gerektiriyordu. Örneğin lisans eğitimini tamamlamış bir öğretmen engelli öğrencileriyle özel eğitime hazır mı ya da koşullar tam anlamıyla yerine getirilebilir mi? Programın uygulanmasına daha sonra başlanabilirdi, bu da bence olumsuz bir noktaydı” şeklinde konuştu.
Dr. Ciwan Salman engellilerle ilgili hazırladığı araştırmasının Kürtçe kopyasını yakın zamanda yayımlayacağını söyledi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın