Haber Merkezi - Avrupa Meteoroloji Ajansı - Copernicus, 2023’ün “kayıt altına alınan en sıcak yıl” olduğunu açıkladı. 2023'te ortalama küresel sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,48 derece üzerine çıktığı aktarıldı.
Avrupa Birliğinin Avrupa Komisyonu ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından yönetilen yeryüzü inceleme programı olan Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından hazırlanan “Küresel İklim Raporu”na göre, 2023 yılı kayıt altına alınan en sıcak yıl oldu.
raporda 2023 yılının 1850’den bu yana kayıt altına alınan en sıcak yıl olduğu ve ortalama küresek sıcaklığın 14,98 derece olduğu kaydedildi.
Termometreler dünyanın farklı yerlerinde ilk kez 1850'li ve 1900'lü yıllarda kuruldu, dolayısıyla karşılaştırma o yıllara göre yapıldı.
Raporda, 2023 yılınının yarısının 1850-1900 sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 derece daha sıcak olduğu ve Kasım 2023'te iki gün sıcaklık artışının ilk kez sanayi öncesi dönem ortalamasına göre 2 dereceyi aştığı belirtildi.
Copernicus Ajansı müdür yardımcısı Samsa Burgess, "Hayatımız tehlikede olduğu için 1,5 santigrat derece hedefini korumak gerekiyor. Bu sizi ve beni etkilemeyebilir ama çocuklarımızı ve onların torunlarını daha fazla etkileyecektir" dedi.
Raporda ayrıca Temmuz ve Ağustos'un Dünya'nın kaydedilen en sıcak iki ayı olduğu ve Kuzey Yarımküre'de yaz sezonunun da yeni zirvelere ulaştığı vurgulanıyor.
Mayıs ayından itibaren etkili olmaya başlayan El Nino hava olayı, tüm dünyada sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu.
Haziran-ağustos döneminde küresel ortalama sıcaklık 16,77 dereceyle, uzun yıllar ortalamasının 0,66 derece üzerine çıktı ve böylece tarihteki en sıcak yaz mevsimi yaşandı. Küresel ortalama sıcaklığın 17,23 dereceye ulaştığı 6 Temmuz, en sıcak gün olarak kayıtlara geçti.
2023 yılında El Nino hava olayına geçiş yaşandığı ifade edilen raporda, “2023 baharında La Nina sona erdi ve El Nino koşulları gelişmeye başladı, Dünya Meteoroloji Örgütü, temmuz başında El Nino'nun başlangıcını ilan etti.
Geçtiğimiz yıl dünya genelinde rekor kıran sıcak hava dalgaları, aralıksız kuraklıklar, yıkıcı seller ve yıkıcı orman yangınları da dahil olmak üzere endişe verici sayıda aşırı olay kaydedildi.
Araştırmacılara göre, Kanada'daki benzeri görülmemiş 2023 orman yangını sezonu, geçen yıl küresel orman yangını karbondioksit konsantrasyonlarında tahmini yüzde 30'luk bir artışa büyük katkıda bulundu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın