Teknoloji uzmanı: Acilen sosyal medya hesaplarınızın şifresini değiştirin
Erbil (Rûdaw) - Teknoloji ve aplicacion uzmanı Aso Wehab, sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook’ta yaşanan erişim sorununun tekrar edebileceği uyarısında bulunarak, “Özellikle özel hesap sahibi olan şahsiyet ve kurumların önceden tedbir alması önemlidir” dedi.
Dünya çapında yüz milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook'a dün akşam yaklaşık 7 saat boyunca erişim sağlanamadı.
Konu hakkında Rûdaw’a konuşan teknoloji ve aplicacion uzmanı Aso Wehab, veri merkezleri arasındaki ağ trafiğini koordine eden omurga yönlendiricilerindeki yapılandırma değişikliklerinin kesintiye neden olduğuna dikkat çekerek, “Yani eski verileri geri döndürme konusunda yaşanan bir sorun. Şu anda kullanılan Facebook 2020’ye ait olan içinde güvenlik açıkları olan sürümü. Bu nedenle verilerinizi korumanız önemli. Bunu da Two-step Verification mekanizmasından girip iki adımda yapabilirsiniz” diye konuştu.
Sosyal medya platformlarında yaşanan sorunun hacker saldırısı olmadığını kaydeden Wehab, sistemin update edilmesi ile ilgili bir problemden kaynaklandığını belirterek, “Bu da Domain Name Syistem ve IP’ın kaybedilmesine ve silinmesine neden olmuş” dedi.
Aso Wehab, benzer sorunların devam edebileceği uyarısında da bulunarak, “Özellikle özel hesap sahibi olan şahsiyet ve kurumların önceden tedbir alması önemlidir. İlk olarak da tedbir amaçlı acilen sosyal medya hesaplarınızın şifrelerini değiştirmeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kesintilerle birlikte web siteleriyle ilgili sahiplik, ülke vb. teknik bilgileri gösteren DomainTools’ta facebook.com alan adı için WHOIS sorgulaması yapıldığında “for sale” yani “satışta” olarak gözüktüğü anlaşıldı.
Bunun yanı sıra domain, GoDaddy bünyesinde faaliyet gösteren perakende alan adı kayıt şirketi ve web hizmetleri sağlayıcısı Unregistry Market’te de satışa açık bir şekilde listeleniyor.
Facebook'tan 1.5 milyar kişinin verileri çalındı iddiası
Öte yandan Facebook'un dün yaşadığı 7 saatlik kesintide veri sızıntısı iddiaları da haberlere konu oldu.
İki olay birbirinden alakasız olsa da benzer zamanlarda duyulması aralarında bir ilişki olduğu düşüncesini doğurdu.
Bir hacker forumuna 22 Eylül tarihinde 1.5 milyar kullanıcının verilerinin satılık olduğu yazıldı.
Hacker her 1 milyon kişilik veriyi 5 bin dolara sattığını yazdı. 20 farklı örnek seti oluşturan hacker kanıt olarak isteyene bunlara gönderebileceğini aktardı.
Kişisel veriler içerisinde ad soyad, cinsiyet, kullanıcı adı, e-posta hesapları ve telefon numaralarının da bulunduğu aktarıldı. Ancak veriler detaylı bir şekilde incelendiğinde söz konusu bilgilerin sızmadığı tespit edildi.
Veri ayıklama programıyla zaten kamuya açık olan bilgilerin listelendiği tespit edildi.
533 milyon kişinin verisi sızmıştı
Nisan ayında Faceook'ta büyük bir veri sızıntısı gerçekleşmişti. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 106 ülkeden 533 milyon kişinin verileri sızmıştı.
Bir hacker platformunda yayımlanan veriler, kullanıcıların, telefon numaraları konumları ve doğum tarihlerini içeriyordu.
Yayımlanan kişisel bilgilerin 32 milyondan fazlası ABD’den, 11 milyonunu Birleşik Krallık’tan, 6 milyonu ise Hindistan’dan. Güvenlik uzmanları, verilerin bilgisayar korsanları tarafından dolandırıcılık için kullanılabileceği uyarısını yapmıştı.