Sönen yıldız, gezegeni yuttu: Dünyanın sonu böyle mi gelecek?

Haber Merkezi – Gök bilimciler yaptıkları gözlemde Güneş'e çok benzeyen yıldızın Jüpiter'e benzeyen bir gezegeni yaklaşık 100 günde yuttuğunu belirledi.

Amerikalı bilim insanları ilk kez sönmekte olan bir yıldızın bir gezegeni yutuşunu gözlemledi. Bu gözlemin önümüzdeki beş milyar yıl içinde Dünya'nın kaderinin habercisi olabileceği belirtildi.

Ancak bilim insanları Güneş Dünya'yı yuttuğunda, gözlemlenen kozmik patlamaya kıyasla küçük bir benzerinin yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

Birçok gezegenin ömrü bağlı olduğu yıldızın enerjisi tükendiğinde bitiyor. Enerjisi tükenen yıldız kırmızı bir deve dönüşerek devasa şekilde genişliyor ve yolundaki herşeyi yutuyor.

Daha önce bu sürecin öncesini ve sonrasını izlediyen gök bilimciler Journal dergisinde yayımlanan gözlemle ilk defa bu sürecin kendisine tanık oldu.

"Dedektiflik hikayesi gibi"

Euronews’in Türkçe servisinin aktardığına göre, araştırmanın ana yazarı Kishalay De, tesadüfi gözlemi bir detektiflik hikayesine benzetti. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Massachussets Teknoloji Enstitüsü (MIT) post-doktora araştırmacısı De "Her şey üç yıl önce Zwicky Geçici Tesis araştırmasındaki verileri incelerken başladı" dedi.

Araştırmanın duyurulduğu basın toplantısında konuşan De 10 günlük süre zarfında parlaklığı birden 100 kat artan bir yıldıza denk geldiğini anlattı.

İkili yıldız sistemlerini araştıran De, buradaki verilerin patlamaların soğuk gazla çevrildiğine işaret etmesi üzerine durumdan şüphelendiğini belirtti. NASA'nın NEOWISE kızıl ötesi teleskopu ile yapılan inceleme de tozların patlamadan aylar önce bölgede görülmeye başladığına işaret etti.

100 günde yuttu

Sönen yıldız, Samanyolu  Galaksisi'nde Dünya'ya yaklaşık 12 bin ışık yılı uzaklıkta, kartala benzeyen Aquila takım yıldızının yakınında bulunuyor.

Güneş'e çok benzeyen yıldız, gezegenin uçlarından başlayarak gezegeni yaklaşık 100 günde yuttu. Son 10 günde görülen patlama ise gezegen tamamen yıldıza düştüğünde gözlendi. Uzmanlar bu durumu binlerce derece sıcaklıkta kaynayan bir kazana bir kalıp buz atmaya benzetti.

MIT, Harvard ve Caltech'ten araştırmacılar yıldızın yuttuğu gezegenin dev bir gaz kütlesi olması sebebiyle Jüpiter'e benzediği, ancak yörüngesini bir günde tamamlayabildiği için yıldıza çok yakın olduğu görüşünde birleşti.

Dünya'nın kaderine ne kadar benzeyebilir?

Araştırmanın yazarlarından Morgan MacLeod'e göre Güneş Sistemi'nin dışında keşfedilen binlerce gezegenin çoğu bu şekilde ömrünü tamamlayacak. Yalnızca Samanyolu'nda her yıl bir gezegen yutuluyor.

 

Güneş'in Merkür, Venüs ve Dünya'yı içine alacak kadar genişlemesinin yaklaşık beş milyar yıl alacağı tahmin ediliyor. Ancak Dünya'nın büyük bir patlama ile değil, bir "sızlama" gibi sona ermesi bekleniyor.

Harvard Üniversitesi post-doktora araştırmacısı MacLeod'e göre, bu gezegenler dev bir gaz kütlesi değil, karasal gezegen olması sebebiyle yutulurken Güneş'te "daha az belirgin etki" yaratacak.

Ancak sönen Güneş'in gezegendeki bütün suları buharlaştıracak olması dolayısıyla Dünya yutulmadan önce yaşanılmaz bir gezegene dönüşecek.