Bu dağ köyünde herkesin bir Tesla'sı var

Erbil (Rûdaw) - Çin'deki küçük bir dağ köyünde yaşayan hemen herkes Tesla model araç sahibi. Bu yüzden artık köye “Tesla” adı veriliyor.

Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde bulunan Panshiga turistik köyü; Amerikan Tesla model elektrikli araçları ile popüler hale gelmiş durumda. Köyde tam 40 kişide Tesla Y Model araç bulunuyor.

Köylüler elektrikli araçların kırsal yaşamı daha da kolaylaştırdığını belirtiyor. Öyle ki artık köyün adı “Tesla” olarak biliniyor.

Köyde bu değişimin fitilini ateşleyen Cai Run'ın hikayesi ise çok farklı.

Yıllarca büyük Çin şehirlerinde çalışan Cai Run, köyüne dönüp turizmle ilgilenmek için bir otel açmayı düşündüğünde, yeni Tesla marka aracını da beraberinde götürdü.

Run, “2020'de Şanghay'dan bir arkadaşım beni ziyaret etti ve onu köye götürdüm. Böyle bir köyde turistlere daha iyi hizmet verebilmek ve aynı zamanda çevre dostu bir kaynak bulabilmek için elektrikli araç kullanmam gerektiğini söyledi. Ben de bu aracı aldım” dedi.

Kendisine sorulduğunda bu şarjlı araçların özelliklerini anlatan Run, komşularına da aynısından almalarını önerdi. Köyde araçlara artan ilgiyi gören Tesla temsilcileri de Run’u ziyaret etti.

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Çin’deki ilk fabrikasını 2019’da Şanghay kentinde açtı. Tesla, o zamandan beri Çin pazarında büyük bir pazara sahip olmayı başardı.

Panshiga köyünde bu kadar çok sayıda elektrikli otomobilin kullanılması ise Tesla şirketi için bir başarı olarak görülüyor.

Çin Binek Otomobilleri Derneği verilerine göre Tesla'nın 'Çin üretimi' toplam araç satışları geçen sene yaklaşık 473 bin 078'e yükseldi.

2019 yılının sonunda üretime başlayan Şanghay fabrikası Almanya ve Japonya gibi pazarların da bulunduğu lokal ve uluslararası pazar için elektrikli Model 3 ve Model Y üretimi yapıyor.

Sino Auto Insights Pekin Yöneticisi Tu Le, "Aralık ayı satış rakamları, Çin için Tesla markasının önemini koruduğunu gösteriyor. Şanghay fabrikasının çip ve batarya sıkıntılarına rağmen aylık ortalama 42 bin araç üretme kapasitesi etkileyici" diyor.