James Webb Teleskobu ‘bebek yıldız’ın görüntülerini gönderdi

04-11-2023
Etiketler James Webb Teleskobu Bebek Yıldız Güneş
A+ A-

Haber Merkezi - James Webb Teleskobu, evrende 50.000 yıl önce doğan yeni bir yıldızın ilk görüntüsünü Dünya'ya gönderdi.

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından elde edilen muhteşem yeni görüntüler HH212 adı verilen ve muhtemelen 50,000 yaşından daha genç bir yıldıza ait.

Gökbilimciler, 4.6 milyar yıl önceye gidip Güneş'in doğuş anını görüntüleyebilseydiniz HH212 gibi görüneceğini söylüyor.

Gökbilimciler, evrenin Orion bölgesinde yer alan ve kış aylarında yıldızların kuzey yarımküreden net bir şekilde görülebildiği bebek güneşe HH212 adını verdiler. Dünya'dan uzaklığı ise yaklaşık 1,300 ışık yılı kadar.

Gökbilimciler HH212'yi 30 yıldır inceliyor ve değişimini görmek için ara sıra resimlerini çekiyor. Webb süper teleskopunun beklenen netliği, yıldız oluşumunu yönlendiren süreçlere daha derinlemesine bakabilmelerini sağlayacak.

25 Aralık 2021'de fırlatılan teleskop, şimdiye kadar Dünya dışına fırlatılan en gelişmiş teleskop olma özelliğini taşıyor.

Bebek yıldızın daha önce çekilmiş görüntüleri olmasına rağmen hiçbiri bu yenisi kadar net değil ve hiç biri bilim adamlarının yıldızın doğasını ve konumunu anlamalarına bu kadar net yardımcı olmuyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın kıdemli bilimsel danışmanı Prof. Dr. Mark McCofrian BBC'ye "İlk defa, bu ışık dalgasıyla bir yıldızın doğuşunu görebiliyoruz, bu da evrende daha önce bizden gizlenen şeyleri görmemize kesinlikle yardımcı olacak” dedi.

Son olarak, gezegenlerin ve yıldızların nasıl doğup öldüklerini incelemek, gökbilimcilerin güneşin yaşamını ve düzenini daha iyi anlamalarına ve Dünya'yı gelecekteki aşamalara hazırlamalarına yardımcı olacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli