Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır'da Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilen "2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği"ne katılanlar uzmanlar eşliğinde teleskopla gökyüzünü inceledi.
Diyarbakır'da düzenlenen Uluslararası Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği sona erdi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevince (TUG) gerçekleştirilen ve 3 gün süren etkinliğe çok sayıda kişi katıldı.
Rûdaw’a konuşan Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “Burada 3 bin yıl önce Romalıların Mitra tapınağı olduğunu biliyoruz. Tüm mitaraların da astreoloji konusunda çok iyi bilgi sahibi olduklarını biliyoruz. Her biri yıldızbilimciydi. Tam 22 yıldır bu etkinlik Antalya’da düzenleniyordu. İlk defa burada gerçekleştiriliyor. Yaklaşık bin 500 kişi burayı ziyaret etti. Zerzevan Kalesi dışında 700 kadar çadır açıldı” dedi.
Mezopotamya Astronomi Derneği Başkanı Mahmut Teşek de etkinliğin düzenlenmesinde rol alan isimlerden biri. Tekeş, Kürt öğrencilerin imkansızlıktan ötürü astronomiden uzak olduklarına dikkat çekti.
Tekeş, “Gök bilimi okuyan çok sayıda öğrencimiz var. Tüm kentlerden var. Diyarbakır’dan, Mardin, Batman, Şırnak ve Hakkari’den de var ama kendi alanlarında iş bulamadıkları için mecburen başka işler yapıyorlar” diye belirtti.
Etkinliğe katılanlar geceleri uzmanlar eşliğinde teleskopla gökyüzünü inceledi.
Merve Keskin, “Galaksilerimiz var. Nebula galaksiler var, çok derinlerde. Biz bunları teleskopla katılımcılara gösteriyoruz” dedi.
Etkinliğe katılan öğrenci Mehmt Bulut da, “Burada gece çok güzeldi. Geceleri burada geçirmek istiyorum. Yıldızları gözlemlemek istiyorum. Ruhumu hayallerime katmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Sinop’tan gelen İrem Çelikol da, internetten araştırdıktan sonra bu etkilnliğe katılmaya karar verdiğini ve burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Gökbilim meraklılarının katıldığı şenlikte seminerler, yarışmalar ve gökbilimle ilgili birçok atölye ve etkinlik de düzenlendi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın