Endonezya'da 'Mısır piramitlerinden binlerce yıl daha eski piramit bulundu' iddiası

03-12-2023
Etiketler Endonezya Piramit Padang Dağı
A+ A-

Haber Merkezi – Endonezya'da Mısır’dakilerden binlerce yıl daha eski bir piramit keşfedildiği ileri sürüldü.

 Endonezya'da insan eliyle yapılmış en eski piramidin bulunduğunu iddia eden yeni bir çalışma arkeoloji dünyasını şaşkına çevirdi.

Nature dergisine göre, Archaeological Prospection dergisinde yayınlanan çalışma, Batı Java'daki tarih öncesi Gunung Padang bölgesinin altındaki piramidin 27.000 yıl öncesine kadar uzandığını öne sürüyor.

19. yy’da keşfedildi

Gunung da denilen Padang Dağı’nın tepesindeki arkeolojik kalıntılar 19. yüzyılın başlarında keşfedildi. Eğimli tepedeki önceleri doğal oluşum sanılan sıralanmış antik taş sütunlarının insan eliyle hazırlandığı fark edilince alanda arkeoloji kazısı başlatıldı. Kazılarda bazı duvar kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kalıntıların önce toprak üstünde inşa edilmiş bir yapıya ait olduğu tahmin edildi. 

Ancak mevcut arkeolojik alandaki kısmen açığa çıkmış bazı mimari öğeler, ayakta duran taşlarla tam olarak uyuşmuyordu. Tepenin "tuhaf" şekli de altında devasa bir yapı olduğuna yorumlanıyordu. Daha sonra duvarların daha derinlere doğru varlığını sürdürdüğü anlaşıldı.

Endonezyalı jeolog Andang Bachtiar, sonuçlara göre tepenin altında gömülü bir yapı olduğuna inanıyor. Şeklen piramide benzeyen yapının Mayalar tarafından inşa edilen piramitlerden farklı olduğunu da belirtiyor.

"Aydınlanma Dağı" anlamına geliyor

Makale, "Aydınlanma Dağı" anlamına gelen Gunung Padang'ın doğal yollarla oluşmadığını, 25.000 ila 14.000 yıl önce insanlar tarafından titizlikle yontularak inşa edildiğini öne sürdü. Bu durum doğruysa, Gunung Padang, dünyanın en eski piramitlerinden çok daha eski olacak.

Ancak, diğer arkeologlar, özellikle de bu iddianın insanlık tarihini nasıl etkileyebileceği göz önüne alındığında, ekibin sunduğu kanıtlara kuşkuyla yaklaşıyor.

Çalışmaya göre, alanda "gizli boşluklar veya odalar" bulunduğu ve alanın kendisinin birkaç kez gömülmüş gibi göründüğü iddiaları da bulunuyor. Ancak, bu iddiaların desteklenmesi için daha güçlü kanıtların olmaması, bilim dünyasında endişe yaratmış durumda.

Arkeologlardan Gelen Tepkiler

Endonezya’daki BRIN’de arkeolog olan Lutfi Yondri, Nature dergisine yaptığı açıklamada, Gunung Padang bölgesindeki çalışmaların bölgedeki insanların 12.000 ila 6.000 yıl önce mağaralarda yaşadığını gösterdiğini ve bu insanlardan binlerce yıl önce bölgedeki insanların "piramidi" inşa etmek için varsayılan "olağanüstü duvarcılık yeteneklerine" dair hiçbir kanıt bırakmadığını belirtti.

İngiltere’deki Cardiff Üniversitesi’nde arkeolog olan Flint Dibble, Nature dergisine verdiği demeçte, makalenin "meşru veriler" kullandığını ancak sonuçlara varmak için gerekçesiz olduğunu savundu. Örneğin, ekip karbon tarihleme yöntemini kullanarak "yapılardan alınan organik toprakların tarihlenmesinin, ilk aşaması Paleolitik döneme tarihlenen, M.Ö. binlerce yıl öncesine dayanan çok sayıda inşaat aşamasını ortaya çıkardığını" iddia etti.

Makalenin eleştirisi ve ilerleyen araştırmalar

Makaleyi eleştiren arkeologlar, örneğin ekip tarafından muhtemelen insan yapımı olarak sunulan hançer şeklindeki bir taşın, böyle bir sonucu destekleyecek gerçek bir çalışma belirtisi göstermemesine dikkat çekiyor. Bu nedenle, makalenin yayınlandığı dergi, endişelerinin doğasını tam olarak açıklamamakla birlikte, bulguları daha fazla araştırmaya tabi tutuyor.

Flint Dibble, Nature dergisine yaptığı açıklamada, "Bir tepeden aşağı yuvarlanan malzeme, ortalama olarak kendi yönünü bulacaktır" diyerek, çalışmanın daha güçlü kanıtlar sunulana kadar Gunung Padang'ın doğal bir oluşum olma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli