Kürt Bilim insanı Birkar yılın en iyi düşünürü olarak seçildi

Erbil (Rûdaw) - İngiliz Prospect Dergisi’nin düzenlediği 2019 dünyanın en iyi düşünürü anket çalışması sonunda Fields Matematik Ödülü sahibi ünlü Kürt bilim adamı ve matematikçi Prof. Dr. Koçer Birkar, 50 aday arasında birinci seçildi.

 

Prospect Dergisi tarafından her yıl başlatılan anket çalışması sonucu dünyanın en iyi düşünür ve bilim insanları belirleniyor.

 

İnternet üzerinden yapılan anket çalışması sonucu Kürt bilim adamı ve matematikçi Koçer Birkar 2019 yılının en iyi düşünürü olarak seçildi.

 

 

Derginin muhabirine açıklama yapan Birkar, “İnsanlar genelde düşünürlerin sadece edebiyat alanında çalışanlar olarak bilir, matematikçileri düşünür olarak bilmezler. Matematik (Birkari)Kürtçe dilinde sadece matematik anlamına gelmiyor. Aynı zamanda düşünme anlamını da taşıyor” dedi.

Başkent Erbil’e yaptığı ziyareti sırasında Rûdaw’a verdiği bir demeçte Matematik bilimi hakkında, “Matematik sanıldığı kadar zor bir alan değil ama böyle görünmek istendiği için algı bu yönde. Matematiğe bir sanat gibi bir bilim dalı gibi bakabilirsiniz. Bu alanda ne kadar ilerleme kaydederseniz o kadar ilginç ve zevkli olduğunu göreceksiniz zor olmadığına şahit olacaksınız. Sorunuza gelecek olursak bu gün dünyada üretilen birçok şey buna teknolojik aletler dâhil, matematik bilimi sonucu ortaya çıkarılmıştır. Bugün herkesi elinde olan akılı telefonlar matematik bilimin kullanılması sonucu üretilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

Koçer Birkar kimdir?

 

1978 yılında Rojhılat’ın Meriwan kentine bağlı Ne Köyünde dünyaya gelen Prof. Dr. Koçer Birkar 2000 yılında Tahran Üniversitesi’nden mezun olmuştur.

 

2004 yılında İngiltere’ye yerleşen Birkar Nottingham Üniversitesi’nde  “Modern Cebirsel Geometride Konular” (Topics in modern algebraic geometry) tezi ile doktorasını tamamlamıştır. Daha sonra Cambridge Üniversitesi’nde akademik çalışmalar yapan Birkar kısa sürede profesörlüğe kadar yükselmiştir.

Temel çalışma alanı geometri olan Birkar matematik alanında yaptığı çalışmalarla sadece İngiltere’de değil uluslararası düzeyde bilinirliğini artırmış ve küresel çapta saygınlık kazanmış, makaleleri dünyaca ünlü bilim yayınlarında yayımlanmıştır.

 

Kürt bilim insanı, “Genel log türlerinin çeşitleri için asgari modellerin varlığı” konulu makalesi ile 2016 yılında AMS Moore Ödülü’nü kazanmıştır.

 

Koçer Birkar 2018’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen ve “Matematiğin Nobeli” olarak bilinen Fields Madalyası’na layık görülmüştür.