Haniye ile ilgisi yok: Instagram’ın yeniden açılma şartı belli oldu

4 saat önce
Etiketler Instagram İsmail Haniye BTK
A+ A-

Haber Merkezi – Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, popüler sosyal medya uygulaması Instagram'a Cuma sabahı itibariyle erişim yasağı getirdi. Karar, katalog suçlar kapsamında birden fazla içerikle ilgili ihlal tespiti nedeniyle verildi. Engelin ne zaman kaldırılacağının ise “içeriklerin kaldırılmasına bağlı olduğu” belirtiliyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) site bilgileri sorgulama sayfasında, dün itibarıyla Instagram'a erişim engeli kararı alındığı kaydedildi.

Milliyet'in aktardığına göre BTK kararıyla uygulanan erişim engelleme; "uyuşturucuya yönlendirme", "çocuğa karşı cinsel istismar, "intihara sevk etme", "Atatürk aleyhine işlenen suçlar", "yağma ve nitelikli yağma", "soykırım suçu", "devlete karşı savaşa tahrik" gibi suçları içine alan katalog suçlar kapsamında, Instagram paylaşımlarıyla ilgili yapılan şikayetler üzerine verildi.

Katalog suçlar kapsamında birden fazla içerikle ilgili ihlal olduğu öğrenilirken, ihlaller ile ilgili önce Instagram'ı da bünyesinde bulunduran ABD'li META şirketinin Türkiye temsilciliği ile irtibata geçildi.

Belirtilen içeriklerin kaldırılması istendi. İçeriklerin kaldırılmaması üzerine erişim engeli tedbiri uygulandığı ifade edildi.

“Engelin Haniye ile ilgisi yok”

Erişime engelleme kararı sonrası, sosyal medyada Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un, Hamas lideri İsmail Haniye'yle ilgili taziye mesajlarını engelleyen Instagram'ı kınayan açıklaması gündeme getirildi.

Ancak kararın bununla ilgili olmadığı, bu nedenle bir engelleme kararı verilemeyeceği vurgulandı.

Şart belli oldu: İçerikler kalkarsa erişime açılacak

Engelin ne zaman kaldırılacağının Instagram'ın tutumuna bağlı olduğu ifade ediliyor.

“Sorun yaratan içeriklerin kaldırılması” halinde Instagram'a erişimin kısa sürede sağlanacağı kaydediliyor.

Aksi halde, BTK'nın tedbir niteliğindeki kararın ardından, Instagram'a erişim engeliyle ilgili mahkeme kararı çıkarılması, erişim engeliyle ilgili sürecin uzaması bekleniyor.

Bakan Uraloğlu: Eksikleri giderdikleri an...

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da konuya ilişkin açıklamasında "Özellikle hem kanuni olarak koyduğumuz kurallar hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde biz de gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. Bu anlamdaki vatandaşımızın hissiyatını da doğru yönetmeye çalışıyoruz. Türkiye temsilcisi olan şu andaki ilgiliyle beraber arkadaşlarımız görüşme halinde. Hani net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra biz o engeli kaldırmış olacağız. Ama hani burası bir bağımsız bir ülke. Kanunlar, kuralları olan bir ülke. Herkesin de bu kanunlara, bu kurallara biz uymasını istiyoruz net olarak" ifadelerine yer vermişti.

E-ticaret için büyük önem arz ediyor

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi de Instagram'a erişimin engellenmesinin e-ticarete etkisiyle ilgili konuşmuştu.

Ekmekçi "Toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10'luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Günde 930 milyon TL'ye denk geliyor. Platformlara trafik oluşturan influencer'larla birlikte 1.9 milyar liralık bir hacim etkilenebilir. Birebir yok olmaz ama başka zamana veya başka bir platforma kayar" dedi. Ekmekçi, "Türkiye'de Instagram çok önemli kanallardan bir tanesi. O platformda Türkiye'de ciddi bir ekonomi dönüyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli