Irak ve Suriye’deki bombardımanına katılan B-1 stratejik bombardıman uçaklarının özellikleri

Haber Merkezi – ABD ordusunun Irak ve Suriye’de Cuma gecesi düzenlediği saldırılarda, halihazırda bölgede bulunan F-16 savaş uçakları ile SİHA’larının yanı sıra ABD’den giden uzun menzilli B-1 bombardıman uçaklarının da kullanıldığı belirtiliyor.

ABD, Ürdün’de 3 askerin hayatını kaybettiği saldırının ardından Irak ve Suriye içinde İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı gruplara ait hedefleri vurdu.

Askeri yetkililer 4’ü Suriye’de, 3’ü de Irak’ta olmak üzere 7 farklı noktanın hedef alındığını ve 85’ten fazla hedefin vurulduğunu belirtti.

Harekatta ABD’nin halihazırda bölgede bulunan askeri kabiliyetlerinin yanı sıra ABD’den giden uzun menzilli B-1 bombardıman uçaklarının da kullanıldığı belirtiliyor.

Peki B-1 bombardıman uçaklarının özellikleri nelerdir?

B-1’ler 1985 yılından beri kullanımda olan süpersonik bir ağır bombardıman uçağıdır. Yüksek miktarda konvansiyonel silah taşıma ve yüksek hızlarda ve alçak irtifalarda uçma yeteneklerine sahiptir.

Uçak, her biri maksimum 30.000 lbs itiş gücü sağlayan art yakıcılı dört turbofan motora sahiptir.

Dört kişilik bir mürettebatı vardır. B-1B, 34 tona kadar dahili silah taşıyabilmektedir.

Ayrıca kanatların altındaki altı sabit noktada 22.5 tona kadar harici silah taşıyabilmektedir. B-1B yüksek irtifada Mach 1.25 ve alçak irtifada Mach 0.96 azami hıza sahiptir.

2021 yılı itibariyle ABD Hava Kuvvetleri’nin hizmetinde 45 adet B-1B bulunmaktadır.

B-1B’ni,n 2040 ve sonrasına kadar uçmaya devam etmesi bekleniyor. Uçağın yerini Northrop Grumman tarafından geliştirilmekte olan stealth bir bombardıman uçağı olan B-21 Raider alacak.