Kürt bilim insanı Dr. Pawan Dizeyi 'robotik beyin' çalışmasıyla tıpta çığır açıyor

18 saat önce
Rûdaw
Etiketler Dr. Pawan Dizeyi Kürt bilim insanı Kürdistan Bölgesi İtalya Robotik beyin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt bilim insanı Dr. Pawan Faris Dizeyi “robotik beyin” üzerine yaptığı çalışma ile bilim dünyasındaki yüzde 2’lik listeye girmeyi başardı.

10 yıldır İtalya’da yaşayan Kürt bilim insanı Dr. Pawan Faris Dizeyi uzun yıllardır “robotik beyin” üzerine çalışıyor ve bu alanda göstermiş olduğu başarı dünyada büyük takdir görüyor.  

Rûdaw TV’de "Roja Hiwa Cemal" programına katılan Dr. Pawan Dizeyi çalışmasının temel amacının insan beynin çalışma sistemini ve bilgilerini robotlara aktarmak olduğunu söyledi.  

İtalya'daki Pavia Üniversitesi'nden doktora sahibi olan araştırmacı Dr. Pawan Dizeyi evli ve iki çocuk annesi.

Robotların da tıpkı insanlar gibi düşünmesi ve insanlığa fayda sağlamasını amaçladıklarını belirten Dr. Pawan Dizeyi, “İnsan beynindeki bilgileri, robotlara aktararak tıp dünyasındaki birçok hastalığın tedavisinde ve çözümünde aktif rol almalarını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

İnsan beyninin elektronik ortama aktarılmasının insanlığa gelecekte büyük faydalar sağlayacağına inandığını belirten Dr. Pawan, hastalıkların teşhisi ve tedavisinde bu projenin çığır açacağını kaydetti.

2017’den beri bu proje üzerinde çalıştığını dile getiren Dr. Pawan Faris Dizeyi, projesinin özellikle kronik hastalıklar, kalp ve böbrek rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir katkı sunacağını sözlerine ekledi.  

"İnsanın yapamadığı birçok şeyi robotlar yapıyor”

Robotların özellikle tıp alanında insanlara büyük yardımları olabileceğini belirten Pawan Dizeyi sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanların yapamadığı birçok işi robotlar yapıyor, bu da insanların yükünü hafifletiyor. Bu durum özellikle tıp alanında geçerli. Bilim insanları insan beyninin çalışma siteminin yüzde 70'i çözmüş durumda. Biz ortaya çıkarılan bu bilgileri robotik beyne aktarmak istiyoruz.”

Dr. Pawan Faris Dizeyi kimdir?

1985’de Erbil’de dünyaya gelen Dr. Pawan Faris Dizeyi 2008 yılında Selahaddin Üniversitesi'nden Biyoloji alanında lisans derecesi ve ardından Kan Fizyolojisi alanında yüksek lisans derecesi (2015) aldı.

2019 yılında Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi'nde, Pavia Üniversitesi Biyoloji ve Biyoteknoloji Bölümü "L. Spallanzani" ile işbirliği içinde çeşitli fizyolojik ve patolojik koşullarda kalsiyum sinyali ve membran proteinlerine odaklanarak Moleküler Fizyoloji alanında doktora derecesi aldı.

2019’da İtalya Dışişleri Bakanlığı (MAECI) tarafından sağlanan araştırma bursunu kazandı.  

Bildiği diller: Kürtçe (Anadil), Arapça, İngilizce ve İtalyanca 

Üyelikler:

 • Kürdistan Biyoloji Sendikası (2008-Günümüze kadar)

 • İtalyan Kardiyovasküler Araştırma Derneği, düzenli üye (2021-Güncel)  

 • Küresel Hastalık Yükü İşbirlikçisi (2019-Güncel), Washington Üniversitesi, ABD   

• Avrupa Kanser Araştırmaları Derneği üyesi  

• MDPI kurul değerlendiricisi (Kanserler, Hücreler, IJMS ve Besinler)   

Akademik ünvanları:

Yardımcı Biyoloji 2008-2012,

Yardımcı Öğretim Görevlisi 2015-2019

Öğretim Görevlisi 2019 - Güncel.

10 yıldır İtalya’da yaşayan Dr. Pawan Faris Dizeyi evli ve iki çocuk annesi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli