Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın ilk yapay zeka konferansı Erbil'de düzenlendi

01-06-2024
Etiketler Yapay zeka IA Erbil Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde ilk "yapay zeka" konulu konferansı kez Erbil'de düzenlendi. Birçok ülkeden uzmanlar konferansa katılarak yapay zekanın yararları, zararları, nasıl kullanılacağı ve nasıl hakim olunacağı konusunda görüşlerini dile getirdi.

Yapay zeka konulu konferansa alanında uzman 17 profesör ve doktor ile 600 kişi katıldı. 

Konferans, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin tavsiyesi üzerine ve Vision Education işbirliğiyle düzenlendi.

Konferans kapsamında Irak ile Kürdistan Bölgesi'nde yerli yetenekler tarafından hazırlanan çok sayıda robot ve yapay zekaya dayalı projeler sergilendi. Proje sahipleri Irak Başbakanı Yapay Zeka İşleri Danışmanı Profesör Ziya Cumali tarafından ödüllendirildi.

“Irak'ın 40 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı var”

Konferansta yapay zekanın büyük şirketler tarafından tekelleştirilmesine ilişkin endişeler tartışıldı.

Cambridge Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Ali Şerbaz, Irak'ın siber güvenliğini güçlendirmek için daha fazla iş gücüne ihtiyacı olduğunu söyledi. Şerbaz, Irak'ın ofisleri ve kurumları dijitalleşmeye doğru ilerlerken ülkenin dijital altyapısını korumak için 40 bin yapay zeka uzmanına ihtiyacı olduğunu söyledi:

"Biz 40 milyon insanız, Irak'ta yapay zeka, siber güvenlik ve veri bilimi geliştiricileri olarak çalışacak 40.000 kişiye ihtiyacımız var."

Uzman ayrıca Irak eğitim sisteminin modernleştirilmesi ve 10-18 yaş arası öğrencilere siber güvenlik eğitimi verilmesi çağrısında bulundu. Siber güvenlik konusunda farkındalığın Arapça ve Kürtçe dillerinde yaygınlaştırılmasının da önemli olduğunu belirtti.

Yapay zekanın gündelik hayatı ve kariyerleri değiştirmesi de panellerin bir diğer temasıydı.

Yapay zekanın akademi ve araştırmadaki uygulamaları

Birleşik Krallık'taki Red Üniversitesi'nden profesör Yi Zhi Song, çok sayıda çok uluslu şirketin yapay zekanın tüm gelişimini kontrol etmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

İngiltere'nin en önde gelen istihbarat enstitüsünün de direktörlüğünü yapan uzman, "Bana göre herkese yapay zeka sağlama iki şekilde yapılmalı: Kullanılabilirlik ve teknoloji. Devler bunu sınırlandıramaz” diyerek yapay zeka teknolojilerinin her yer ve kültürlere eşit olarak sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ali Şerbaz, günlük hayatında ChatGPT, Microsoft Copilot, Gemini ve Cloud AI gibi yapay zeka araçlarına nasıl güvendiğini ve bunları araştırmalarında nasıl kullandığını anlattı. Ancak şunu ekledi; “Yapay zekanın sağladığı bilgilere %100 güvenilmemelidir.”

Ali Şerbaz "Bir akademisyen olarak yapay zeka, belirli bir çalışmayla ilgili en son bilgileri bulmamda bana yardımcı oluyor. Ancak ona yüzde 100 güvenmiyorum" diye uyardı.

Yapay zekanın hukuk ve tıpta faydaları

İklim değişikliğiyle ilgili hukuki konularda hukuk uzmanı ve BM danışmanı Dr. Abir Haddad ise yapay zekayı işinde nasıl kullandığını anlattı.

Uzman isim “ChatGPT gibi araçlar, onları daha sonra hukuk kariyerlerinde yardımcı olacak hukuki davaları ve metinleri değerlendirme konusunda eğitiyor. Bu şekilde yapay zeka artık karmaşık hukuki metinleri anlama ve yorumlama yükünü uzmanların omuzlarından aldı” dedi.

Dr. Abir Haddad, "Biz kendimiz GPT'leri belirli bir konuda eğitiyoruz. Daha sonra bunu meslektaşlarımıza veya asistanlarımıza verebilirim, böylece ihtiyaç duydukları bilgileri alabilirler" ifadelerini kullandı.

GPT, bu bilgilerle ilgili soruları yanıtlama alıştırması yapmak için önceden büyük miktarda bilgi verilen araçları ifade eder. Microsoft Copilot, Gemini ve Cloud AI'nin tümü bu yaklaşımla oluşturulmuştur.

Tıp alanında Avrupa ve Amerika'daki birçok kurumda yapay zeka uzmanı olarak çalışan Dr. Mohammad Saced, Alzheimer hastalığının etkilerini hafifletmek de dahil olmak üzere hastalıklara yönelik tedavilerin teşhisinde teknolojinin kullanışlılığından bahsetti.

Tarım ve Yapay Zeka

 Süleymaniye Amerikan Üniversitesi'nde bilgi teknolojisi alanında yardımcı doçent olan Hemin Latif, yapay zekanın tarım ve çevre korumada bir "devrim" yarattığını söyledi.

Ayrıca yapay zeka kullanılarak Irak'ın kuru çöllerinin verimli topraklara dönüştürülebileceğini veya havadaki karbonun azaltılabileceğini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli