İslami Birlik’te Selahaddin dönemi

31-05-2016
Hemin Abdullah
Etiketler Hemin Abdullah İslami Birlik Selahaddin Behaeddin
A+ A-

Kürdistan İslami Birlik Partisi’nin (Yekgırtu) 7’nci Kongresi, büyük bir yankı uyandırdı. Durum öyle bir noktaya geldi ki, Facebook ve Youtube’da paylaştığı videolarla ün salan Ebu Çiço isimli kişi, bir kez daha televizyon kıracak noktaya geldi. (Daha önce Rûdaw’ın yayınlarından dolayı televizyonunu kırmıştı.)

 

Henüz Ali Bapir ve Newşirwan Mustafa’nın Mesud Barzani’yle olan küskünlüğün etkisinden kurtulamayan KDP’liler, Selahaddin Behaeddin’in Yekgıtu’nun başına geçmesini telaşla karşıladı.

 

Ancak, Behaeddin’in gerek kongrede sarfettiği sözler, gerekse de kongre öncesi iki Barzani’yle görüşmüş olması, eski kırgınlıkların ortadan kalktığını gösterdi. Bu, KDP’lilerin rahat bir nefes almasını sağladı.

 

Bu arada, Selahaddin Hoca’nın dönüşünden memnun olanlar (KYB ve Goran) ki daha geniş bir Anti-Barzani cephesi için çalışmaya devam ediyor, kongrenin son günündeki sözlerle şok oldular. Çünkü yeni genel sekreter net bir şekilde, KYB’nin amaçlarına alet olunmamasını ve herhengi bir tarafın arkasına geçilmemesini söyledi.

 

Son kitabıyla tanıdığım ve kongrede dinlediğim Selahaddin Behaeddin’in, Yekgırtu Genel Sekreteri olarak konuşan Selahaddin Behaeddin olduğuna kanaat getirdim. Behaeddin, henüz parti liderliği için adaylığını açıklamadan, Mevlana Celaleddin Rumi’yle ilgili yazdığı son kitabını bana hediye olarak göndermişti. Mevlana’yı seven biri olarak bu hediye beni çok mutlu etti. Daha önemlisi, Selahaddin Behaeddin’i siyasetçi kimliğinin dışında tanıma fırsatı bulmamdı.

 

Kitap Mevlana’yla ilgili olsa da gerçek Yekgırtu’nun nasıl olması gerektiğinin anlatıldığını hissedebiliyorsunuz. Yani Mevlana şahsında, 7’nci Kongre sonrası Sayın Behaeddin’in Yekgırtu hakkındaki perspektifini görüyorsunuz.

 

Sayın Behaeddin’in kongrede önemle üzerinde durduğu konulardan biri de Kürdistan’a barış gelmesi için hayırlı bir rol üstlenilmesi konusuydu. Kürdistan’da şu an anlaşamayan ve anlaşması gereken isimlerden; Mesud Bey’den tutun da Newşirwan Bey’e, Ali Bapir Hoca’ya kadar, siyaset dışında kitap okuyan irfan sahibi şahsiyetler bulunuyor. Mesud Bey, birçok kez Melaye Ciziri’ye olan hayranlığını açıkça ifade etmiştir.

 

Newşirwan Bey ve Ali Bapir Hoca da irfanları, yaşamlarında etkili olan şahsiyetlerdendir. Bu yüzden, Mevalanavari bir ruhla, 30 yıldır aynı ülkede geçirdikleri geçmişi de gözönünde bulundurarak Selahaddin Behaeddin anlaşmazlıkları bitirmek için bir yol bulabilir.

 

Belki kendileri de böyle bir girişim bekliyordur. Nitekim Barzani’nin Behaeddin’e gönderdiği kutlama mesajında bu açıkça görülüyor.

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli