IŞİD’den yeni strateji

30-07-2016
Kamaran Muhammed Aziz
A+ A-

ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, 27 Haziran’da yaptığı açıklamada, IŞİD’ le savaşta Irak’ta işgal altındaki toprakların yüzde 47’sinin, Suriye’de ise yüzde 20’sinin kurtarıldığını, örgüt mensubu sayısının 20 bine düştüğünü ve ekonomik kaynaklarının azaldığını açıkladı.

 

IŞİD medya aracılığıyla yaptığı propagandayla saflarına yeni üyeler katamadığı gibi, savaşın başında yürüttüğü strateji ve taktikle cephelerde zorlanıyor.

 

Şimdiye kadar, IŞİD’ in kontrolündeki bölgelerde en az 600 aile kaçmayı başararak Mahmur bölgesine yerleşti.

 

IŞİD’ in Bağdat’ta onlarca insanı katlettiği intihar saldırısıyla beraber, Bangladeş, Suudi Arabistan, Türkiye ve Libya’da da IŞİD’ le mücadelede yeni bir sürece girilmesi gerekiyor.

 

Başlangıçta IŞİD’ in devlet olma fikri, başta Irak ve Suriye’de olmak üzere Ortadoğu’nun güvenliği için ciddi bir tehlike oluşturuyordu.

 

Ancak gelinen aşamada örgütü gerileten en temel etken, yürüttüğü strateji.

 

Peki IŞİD ne durumda?

 

Öncelikle IŞİD savaş cephesinde Peşmerge Güçleri ve Irak Ordusu karşısında savunma konumundadır. Suriye’de de Kürtler ile Esad karşısında yenilgiye doğru gidiyor.

 

Örgüt dünyada sansasyonel terör saldırılarıyla varolduğunu kanıtlamaya çalışıyor.

 

IŞİD, Irakj’ta da aynı yolu deniyor.

 

Peki Kürtler’ in bu süreçte ne yapması gerekiyor?

 

Öncelikle, IŞİD’den kurtarılan bölgeler arasında farklılıkları değerlendirmesi gerekiyor. Örneğin; Musul’un kurtarılması sonrası, “tartışmalı bölgeler” ile Peşmerge Güçleri ve Irak Ordusu’nun bulunduğu bölgelerde koalisyonun havadan saldırıları dahil yeniden değerlendirilmeli.

 

Ancak IŞİD’I yaratan fikir ikliminin tamamının ortadan kaldırılması ciddi bir toplumsal ve siyasi bir sorun olması nedeniyle hiçbir taraf tek başına buna çözüm bulamaz.

 

IŞİD, kanlı terör saldırılarını Kürdistan Bölgesi’nde de gerçekleştirmeyi düşünebilir. Çünkü örgüt bölgemizde terör saldırısı düzenleyecek kapasiteye halen sahiptir.

 

Savaş cephesinde de durum farklı değil ve intihar saldırılarıyla peşmergeleri hedef aldığını gözardı etmemeliyiz.

 

Bu nedenle de Kürdistan Bölgesi, bir an önce IŞİD’in muhtemel yönelişlerine karşı yeni bir mücadele stratejisi oluşturmalı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli